A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ організації діяльності закладів освіти Радехівської міської ради

Звіт про діяльність закладу за 2021-2022 рік

Дата: 22.12.2022 14:39
Кількість переглядів: 14

Звіт директора

закладу дошкільної освіти с. Вузлове

Радехівської міської ради Львівської області

Здрилюк  Наталії Василівни

перед батьками, колективом та громадськістю 

статутної діяльності  закладу

у 2021-2022 навчальному році

 

 

ВУЗЛОВЕ 2022

 

Даний звіт складено відповідно до Наказу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в України», який запроваджено з 5:30 ранку 24.02.2022, Закону України № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року, статті 20 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11 липня 2001р. № 2628-ІІІ (із змінами), Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 12 березня 2003р. № 305 (із змінами), наказу Міністерства освіти і науки України «Про запровадження звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх, та професійно-технічних навчальних закладів», від 28 січня 2005р. № 55, Примірного положення про порядок звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів про свою діяльність перед педагогічним колективом та громадськістю, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 23 березня 2005р. № 178 директор закладу дошкільної освіти має звітувати про свою діяльність перед педагогічним колективом, батьківським комітетом, радою та громадськістю.

Мета звітування:

Подальше утвердження відкритої та прозорої демократичної державно – громадської системи управління дошкільним навчальним закладом, поєднання державного і громадського контролю за прозорістю прийняття й виконання управлінських рішень, запровадження колегіальної етики управлінської діяльності директора.

Відповідно до пункту 3 Примірного положення завданнями звітування є:

1. Забезпечити прозорість, відкритість і демократичність управління дошкільним навчальним закладом.

2. Стимулювати вплив громадськості на прийняття та виконання керівником відповідних рішень у сфері управління дошкільним навчальним закладом.

. Організаційно-правові засади діяльності дошкільного навчального закладу

2. Кадрове забезпечення

Заклад дошкільної освіти с. Вузлове Радехівської міської ради Львівської області знаходиться за адрсою: с. Вузлове, вул. Галицька, 2.

Електронна пошта: lesia68@meta.ua

Телефон:+380686070680

Заклад дошкільної освіти с. Вузлове Радехівської міської ради Львівської області (далі – ЗДО с. Вузлове) є закладом загального розвитку, в якому забезпечується фізичний, розумовий і психологічний розвиток дітей, навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами (далі ООП), оздоровлення дітей віком від двох до шести (7) років.

Освітній процес в ЗДО с. Вузлове в 2021 - 2022 навчальному році здійснюється відповідно до законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», Концепції Нової української школи, Базового компонента дошкільної освіти (нова редакція), Указу Президента України «Про стратегію національно-патріотичного виховання» від 18 травня 2019 року № 286/2019, Статуту ЗДО та інших чинних нормативно-правових документів про дошкільну освіту. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Організаційно-правові засади діяльності дошкільного навчального закладу

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) «Світлячок» розпочав функціонування з 1973 року.

Заклад знаходиться у комунальній власності міста. Балансоутримувач – управління освіти і науки Бориспільської міської ради.

Заклад дошкільної освіти працює за п’ятиденним робочим тижнем. Режим роботи закладу 10,5 годин: з 7.30 до 18.00 .

Діяльність закладу здійснюється у відповідності до Законів України: Конституції України, Закону України « Про освіту», Закону України « Про дошкільну освіту», Положення про дошкільний навчальний заклад, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, Санітарного регламенту, Статуту ДНЗ , Колективного договору та інших розпорядчих документів.

Головною метою діяльності дошкільного закладу є забезпечення реалізації права громадян на здобуття дошкільної освіти, виконання вимог Базового компонента, забезпечення умов для ефективного проведення освітнього процесу, фізичного та психічного розвитку дітей.

Діяльність керівника дошкільного закладу направлена на вирішення освітніх, методичних, адміністративних, фінансових, господарських та інших питань, які виникають у процесі діяльності ЗДО.

2. Склад вихованців:

ЗДО має типове приміщення.

За проектною потужністю дошкільний заклад розрахований на 235 місць для дітей віком від 2-х років до 6 років.

Комплектація груп дітьми в 2021-2022 навчальному році складала – 350 дітей.

Групи комплектуються за віковими ознаками (одновікові), відповідно до санітарно-гігієнічних норм і правил утримання дітей в закладі дошкільної освіти з урахуванням батьківських запитів , за поданням батьками відповідних документів на комплектацію.

В ЗДО функціонували 12 вікових груп:

- 2 групи для дітей раннього віку;

- 4групи для дітей молодшого дошкільного віку;

- 3 групи для дітей середнього дошкільного віку;

- 3 групи для дітей старшого дошкільного віку.

Всі 12 груп укомплектовані згідно програмових та санітарно – гігієнічних вимог. ЗДО має музичну залу, кабінет музичного керівника та психолога, вчителя – логопеда, ігрові майданчики для всіх вікових груп, спортивний майданчик.

Середньомісячне відвідування до 24.02.2022 року складає 35 – 40% .

У 2021 році ЗДО прийняв 5 груп дітей: 2 групи раннього віку, 2 молодші групи, одну старшу групу загальною кількістю 109 дітей. У 2022 році до ЗОШ підуть

78 випускників ЗДО.

Станом на 1 червня 2021 року подано 55 заяв на влаштування дітей до ЗДО “Світлячок” на 2022- 2023 навчальний рік.

2. Кадрове забезпечення

В закладі дошкільної освіти проводиться відповідна робота, направлена на забезпечення закладу кадрами.

Трудовий колектив налічує 49 працівників.

Із них : 21 – педагогічні працівники;

28 – технічний персонал .

Педагогічний процес у ЗДО «Світлячок» забезпечують 21кваліфікований спеціаліст: директор та вихователь-методист, вчитель-логопед, два музичні керівники, інструктор з фізичного виховання та 15 вихователів. 76 % мають вищу педагогічну освіту, 24% - середню спеціальну освіту.

З них :

· вищу кваліфікаційну категорію – 4 педагоги

· першу кваліфікаційну категорію – 2 педагоги

· другу кваліфікаційну категорію – 3 педагоги

· кваліфікаційну категорію «спеціаліст» – 12 педагогів

Нагороджені знаком «Відмінник освіти»-1 педагог

За період 2021 - 2022 навчального року атестовано сім педагогів:

Дубині Л. Г. встановлено кваліфікаційну категорію " спеціаліст I категорії";

Бабич Т. А. підтвердила кваліфікаційну категорію " спкціаліст IIкатегорії";

Пиріг С. М., Павленко Т. О., Римарчук І. В., Михальчук А. Ю., Петренко А. О. підтвердили категорію " спеціаліст".

2 педагога пройшли курси підвищення кваліфікації ( Дубина Л. Г., Пиріг С. М.)

Вакансій педагогічних працівників на початок 2021 – 2022 навчального року було 5. На кінець року 5 .

В закладі працює 28 технічних працівників : заступник завідувача з господарства, 5 працівників харчоблокуі, кастелянка, 10 помічників вихователя, два сторожі, 1 двірник, робітник по обслуговуванню, прибиральниця .

Працівники ЗДО отримують матеріальні заохочення ( премії) при наявності економії фонду заробітної плати . Працівники харчоблоку отримують премії щомісячно, помічники вихователів – щоквартально. Адміністрація закладу створює працівникам всі умови для плідної роботи.

3. Організація навчально-виховної роботи

Заклад дошкільної освіти здійснює освітньо - виховну діяльність відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту», Положення про дошкільний заклад, Статуту ДНЗ, Базового компоненту дошкільної освіти, санітарного Регламенту. Зміст дошкільної освіти в межах Базового компоненту в ЗДО «Світлячок» у 2020-2021 навчальному році визначався освітньою програмою «Дитина» (нова редакція). Поряд з тим ЗДО використовує інноваційні технології: розвивальні ігри Воскобовича, Кюїзенера, Дьєнеша, технологію Н.Гавриш, дослідницько – пошукову діяльність, LEGO -конструювання.

Протягом навчального року всі працівники ЗДО постійно підвищували педагогічну майстерність, приймаючи участь у роботі методичних об'єднань міста, педагогічних майстерень, педагогічних лабораторій. Форми роботи зв'язку з карантинними обмеженнями та воєнним станом переважно відбувались в режимі онлайн ( платформа ZOOM).

Науково-методичне зростання педагогічної майстерності вихователів забезпечили такі форми методичної роботи:

семінари:

1."Використання інноваційних педагогічних технологій для покращення комунікативно - мовленнєвого розвитку дошкільників" (07.10.2021 ) ( теоретико - практичний семінар );

2. «Використання нетрадиційних технік зображувальної діяльності у формуванні творчих здібностей дошкільників» (18.11.2021) (семінар);

3. «Сучасні проблеми екологічного виховання дошкільників» (16.02.2022) (семінар)

Педагогічні ради:

1. Про завдання діяльності колективу та пріоритетні напрямки створення іміджу сучасного дошкільного закладу (серпень 2021)

2. Сучасні підходи до розвитку творчих здібностей дошкільників (листопад, 2021)

3. Екологічневиховання дошкільнят (у формі круглого столу, проблемна) ( травень, 2022)

4. Підсумки навчально-виховної роботи (травень, 2022)

Впродовж 2021 - 2022 навчального року працювала творча група з питання "Формування пізнавальної активності дошкільників в прцесі екологічноговиховання".

До складу творчої групи ввійшли такі педагоги:

1.Бабич Тетяна Анатоліївна

2. Дубина Любов Григорівна

3. Павленко Тетяна Олегівна, вихователь;

4. Турчак Тамара Іванівна, музичний керівник;

5. Білик Валентина Михайлівна, вихователь – методист.

Перша педагогічна рада відбулася у формі круглого столу:

- в обговоренні і затвердженні плану на новий навчальний рік приймав участь весь педагогічний колектив; педагогам були надані рекомендації для роботи в ЗДО в умовах пандемії;

- в довідці відмічено успіхи та недоліки в роботі в процесі підготовки груп до нового навчального року.

Було проведено дві тематичні педагогічні ради. На другій педагогічній раді, яка відбулася 30.11.2021 «Сучасні підходи до розвитку творчих здібностей дошкільників» разом з педагогами було обговорено застосування нетрадиційних технік образотворчої діяльності в ЗДО.

Вихователем-методистом були надані рекомендації "Як стимулювати творчу активність дошкільників та розроблено пам'ятку "Як сприяти розвитку здібностей дітей". Вихователі старших ( Римарчук І. В., Гуйван В. В., Тютюнник О. В.), середніх (Дерев’янко Л.М., Юшко О.В.), молодших ( Дубина Л. Г., Коротун Я. А.) груп на педраді поділилися своїм досвідом роботи щодо впливу нетрадиційних технік малювання на розвиток творчих здібностей дошкільників та розвитку художньо - графічних умінь дошкільників. . До педради був проведений семінар:«Використання нетрадиційних технік зображувальної діяльності у формуванні творчих здібностей дітей дошкільного віку».

Надані консультації:

- «Як побачити красу, або Ознайомлюємо дітей зі світом мистецтва» ;

- «Арт - терапія дошкільників - емоції творчості»;

- «Крок до творчості, або Розвиваємо здібності дитини».

В листопаді місяці відбувся конкурс «Чарівні фарби, талановиті пальчики» . Конкурс був організований для сприяння розвитку творчих здібностей дітей дошкільного вікуза допомогою нетрадиційних методів, засобів навчання, їх активності, ініціативності, покращенню ефективності роботи, організації сучасного, інноваційного, креативного середовища груп.

Проведені відкриті покази: педагоги ЗДО майстерно підготували і показали інтегровані заняття з використанням нетрадиційних технік зображувальної діяльності "Чарівні перевтілення" . На високому методичному рівні проведені заняття у таких вихователів: Юшко О.В., Дерев’янко Л.М., Бабич Т. А., Дубини Л. Г., Джурко Л. І., Тютюнник О. В.

Деякі вихователі молодших груп недостатньо здійснювали роботу з формування у дітей технічних прийомів малювання, ліплення, аплікації, замало використовували методичних інструментів (пауз споглядання та вслуховування); вихователі середніх і старших груп не залучали дітей до проведення аналізу робіт. Цим вихователям було надано додаткові консультації щодо планування інтегрованих занять з використанням нетрадиційних технік в зображувальній діяльності.

У зв'язку з введенням воєнного стану та призупиненням функціонування ЗДО третю педагогічну раду проведено в травні 2022 року "Екологічне виховання дошкільнят". До педагогічної ради підготовлено директором міні - лекцію "Актуальність проблеми. Екологічна казка в житті сучасної дитини", надано консультації вихователем - методистом "Екологічне виховання дітей дошкільного віку та шляхи його здійснення", "Синквейн у роботі з дітьми дошкільного віку" та проведено з педагогами екологічну розминку, обговорено педагогічні ситуації з даної проблеми. Вихователь Гуйван В. В. підготувала консультацію "Значення дослідницько - пошукової діяльності в екологічному вихованні дітей", вихователі груп презентували міні - посібники "Екологічний синквейн", які допомагають успішно активізувати словниковий запас, розвивати розумову діяльність, навчити дітей в ігровій формі за допомогою наочного матеріалу складати невеличкі віршики з 5 рядків.

До третьої педагогічної ради, яка відбулася 31.03.2021 «Навчання дітей дошкільного віку складати розповіді за картиною» було підготовлено директором лекцію «Монологічна компетенція дітей дошкільного віку: форми та методи навчання (лінгводидактичний аспект)» , надано консультацію вихователем-методистом «Керівництво розповіддю за картиною» , вчитель-логопед на мовленнєвій гостині поділився з педагогами розвитком компонентів професійного мовлення вихователя, вихователі груп презентували навчально-дидактичні посібники , які допомагають успішно навчатися дітям в ігровій формі складати розповіді за картинами.

Четверта педагогічна рада була проведена 19.05.2021 та присвячена підведенню підсумків освітньої роботи за рік. Педагогічний колектив прозвітував про пророблену роботу та затвердив план на літній оздоровчий період.

Колектив педагогів ЗДО протягом року продовжував впроваджувати в практику роботи ППД своїх колег з групи «Зіронька» Бабич Т.А.,

Дубини Л.Г. «Використання інноваційних технологій для організації освітнього процесу в ЗДО» та ЗДО «Росинка» А. П. Манюк «Формування пізнавальної активності дітей дошкільного віку через організацію пошуково - дослідницької діяльності» . Традиційним стало проведення в садочку методичних годин. Саме вони дають можливість своєчасно вирішувати завдання, що виникають у процесі роботи. Протягом року в тематику методичних годин включались опрацювання нормативно-правових документів, огляд публікацій, науково-методичної літератури.

Відповідно до річного плану в ЗДО були проведені у всіх вікових групах музичні свята та розваги. В цьому навчальному році вони проводилися без участі батьків в зв’язку з карантинними обмеженнями. У закладі проводилися виставки дитячих робіт, фотовиставки відповідно до річного плану роботи , в яких приймали участь всі групи ЗДО. Приємно бачити тісну взаємодію родин вихованців та ЗДО.

Протягом року, з метою підвищення професійної майстерності педагоги займалися самоосвітою за індивідуальними планами. Вивчення науково-методичної літератури надало змогу педагогам підвищити свої теоретичні знання, розвивати індивідуальні особливості кожної дитини, здійснюватидиференційований підхід.

Впродовж 2021-2022 навчального року в нашому закладі продовжили функціонувати інклюзивні групи: старша група «Буратіно», середня група «Колосок». Для кожного з вихованців розроблено свою індивідуальну програму розвитку, на підставі заключень та рекомендацій ІРЦ, а також індивідуальний навчальний план. Кожні три місяці відбувається корекція навчального плану, відповідно до динаміки розвитку вихованців з ООП. Протягом всього періоду функціонування інклюзивних груп на базі груп №9, №12 було придбано матеріали та посібники для організації ефективного інклюзивного середовища. Окремої ресурсної кімнати немає. Разом з тим було облаштовано ресурсний простір, який забезпечений усім необхідним. Є в групах місце для усамітнення, розвивальні ігри, навчальні матеріали тощо. Командою педагогічного супроводу інклюзивної освіти розроблено відповідну правову та методичну документацію, створено належні умови для розвитку та перебування дітей з особливими потребами в дошкільному закладі. Напрацьовано відповідне дидактичне наповнення для корекційно-розвивальної роботи з такими дітьми. Проведено відповідну роботу з педагогамиінклюзивних груп : тренінги, семінари-практикуми. Поповнено розвивально-корекційне середовище дидактичними матеріалами, іграми, посібниками. Робота з батьками проводилася в дистанційному форматі: консультації, поради, рекомендації, звіти. Усі вихованці з ООП залучаються до всіх форм роботи в закладі, приймають активну участь у розвагах та святах. Активно проводиться індивідуальна робота з кожним із вихованців орієнтовно до їх потреб, а саме: соціалізація, розвиток комунікативних навичок, розвиток звуковимови та зв’язного мовлення, розвиток дрібної та загальної моторики, удосконалення навичок самообслуговування тощо. У всіх вихованців наявна позитивна динаміка розвитку. Діти навчилися взаємодіяти з соціумом та один з одним, адаптувалися до умов дитячого садочка.

На базі ЗДО (платформа «ZOOM») 26.10.2021 відбулося засідання професійної спільноти інструкторів з фізкультури ЗДО Бориспільської міської територіальної громади на тему: «Сенсорний розвиток дітей дошкільного віку на заняттях з фізкультури ЗДО». Інструктор з фізкультури Нецевич І.М. на базі дітей середньої групи «Віночок» показала цікаве сучасне інтегроване заняття «Подорож країною Смішариків» та представила презентацію з досвіду роботи «Сенсорний розвиток дітей дошкільного віку».

16.02.2022 року ЗДО брав участь у флеш-мобі до Дня єднання під гаслом «Ми сильні, бо ми єдині».

В цьому навчальному році, на жаль, у зв’язку з воєнним станом та призупиненням освітнього процесу відмінено міські конкурси: «Математичні візерунки» та «Драматизація казки», які були заплановані на березеньтаквітень2022року.

Впродовж періоду з 01.04.2022 по 16.05.2022року ЗДО, в зв’язку з впровадженням воєнного стану, перейшов на дистанційне надання освітніх послуг вихованцям. Був розроблений план проведення дистанційної роботи закладу в даний період, перспективні та календарні плани роботи з дітьми згідно вікових груп. Проводилася дистанційна методична та психологічна робота з педагогами згідно складених планів. Методичні матеріали, нормативно-правова документація, відео проведення занять висвітлювалися на сайті та фейсбуці закладу. Освітньо-виховна робота велася і через вайбер, програму ZOOM. Педагоги створювали відео звіти у вигляді фото колажів, колажів робіт дошкільників.

Таким чином, річний план за 2021 – 2022 навчальний рік колективом ЗДО в основному виконаний, поставлені цілі досягнуті. В організації освітнього процесу на 2022 – 2023 навчальний рік плануємо працювати над такимизавданнями: -сприяти удосконаленню патріотичних почуттів, формувати розмовне мовлення дітей шляхом використання сучасних технологій, розвитку зв'язного мовлення, прозових та поетичних творів сучасних авторів, кращих зразків малих фольклорних жанрів;

- продовжувати роботу над формуванням сталого стилю життя у дітей дошкільного віку;

- формувати фізично розвинену особистість дитини, виховувати свідоме ставлення до здорового способу життя шляхом використання інноваційних технологій у фізкультурно-оздоровчій роботі ЗДО.

4. Система роботи щодо соціального захисту дитини.

У нашому закладі виховуються 20 дітей з багатодітних родин, 14 дітей ВПО, 21 дитина , батьки яких є учасниками АТО, 2 дітей з ООП, одна дитина з інвалідністю.

Адміністрацією ЗДО розроблені певні заходи, а саме:

- надається методична і консультативна допомога сім'ям, забезпечується процес включення батьків у роботу з виховання, навчання та адаптації дитини;

- створено соціальний паспорт родин пільгових категорій.

5.Організація харчування

Повноцінне та якісне харчування є невід’ємною складовою зміцнення здоров’я дітей. Організація харчування ведеться відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 « Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» зі змінами від 28.07. 2021 № 786; Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах ( наказ МОН та МОЗ № 298/227 від 17.04.2006. За період 2021-2022 років за результатами перевірок Бориспільського міжрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби в Київській області порушень санітарного стану приміщень та харчоблоку, невідповідності нормам калорійності харчування дітей не виявлено.

Оснащення матеріально-технічної бази з організації харчування забезпечує оптимальні умови для прийому, зберігання, обробки і приготування продуктів харчування.

В закладі складені примірні чотирьохтижневі меню на всі чотири сезони, які затверджені та узгоджені з начальником Бориспільського міжрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби в Київській області. Вартість харчування на сьогоднішній день складає 33.45 грн. для дітей дошкільного віку та 25.61 грн. для дітей раннього віку, що становить 60 % від вартості харчування , 40% виплачується з бюджету міста.

Меню вивішується щодня увечері, щоб батьки могли напередодні ознайомитися з ним.

У закладі харчуються діти пільгових категорій:

безкоштовно:

діти ,батьки яких мають статус учасника АТО – 21 ,

діти із сімей ВПО – 14 ,

діти з ООП - 2;

50% від вартості харчування:

діти з багатодітних сімей –20.

Питання організації харчування підлягають адміністративному та медичному контролю, результати обговорюються на виробничих нарадах, педагогічних радах.

6. Медичне обслуговування дітей

В дошкільному закладі створено оптимальні умови для проведення медичної, профілактичної, фізкультурно - оздоровчої роботи. Медична й профілактично-оздоровча робота здійснюється відповідно до річного плану роботи закладу дошкільної освіти. З метою пропагування здорового способу життя в дошкільному закладі з дітьми та батьками проводиться санітарно-просвітницька робота. На постійному контролі у адміністрації ЗДО знаходиться дотримання санітарно-гігієнічних вимог до умов утримання дітей .

7. Управлінська діяльність директора ЗДО

Директор ЗДО підпорядковується безпосередньо начальнику управління освіти і науки. У своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України « Про освіту», «Про дошкільну освіту», Положенням про дошкільний навчальний заклад, рішеннями Уряду, розпорядженнями засновника, наказами управління освіти і науки, правилами і нормами з охорони праці, Статутом закладу, Колективним договором. Безпосереднє керівництво здійснює управління освіти і науки Бориспільської міської ради. Управлінські рішення та дії керівника ЗДО були спрямовані на виконання таких завдань:

1. Організація діяльності колективу щодо надання освітніх послуг населенню відповідно до статуту дошкільного навчального закладу.

2. Комплектування груп на 1вересня 2021 – 2022 навчального року дітьми та кадрами.

4. Забезпечення умов для ефективного проведення освітнього процесу, фізичного та психічного розвитку дітей.

5. Організація харчування та медичного обслуговування дітей.

6.Вирішення освітніх, методичних, адміністративних, фінансових, господарських та інших питань, які виникають у процесі діяльності ЗДО.

7. Сприяння підвищенню кваліфікації педагогічних працівників

8. Створення сприятливого емоційно – психологічного клімату у колективі ЗДО.

9. Організація дистанційної роботи педагогічних працівників.

10. Організація різних форм співпраці з батьками.

11. Організація роботи інклюзивної групи.

12. Організація роботи чергових груп в умовах військового стану.

Колектив постійно працює над створенням позитивного іміджу нашого закладу. Цьому сприяє власний сайт, сторінка у фейсбук.

8. РОБОТА ПО ЗМІЦНЕННЮ МАТЕРІАЛЬНО - ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ЗДО

У 2021-2022 навчальному році всі кошти направлені на створення належних умов перебування дітей у ЗДО, дотримання вимог охорони дитинства, техніки безпеки, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, забезпечення оснащення освітньо-виховного процесу.

Бюджетні надходження у 2021 році склали 11470400 грн.

з яких:

Оплата праці:7556300 грн.

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар: 440,1 тис. грн. , з яких:

- канцтовари 17 тис. грн.

- миючі засоби 55 тис. грн.

- ігрове обладнання 8 тис. 300грн.

- м’який інвентар 13 тис.грн.

- посуд 30 тис .710 грн.

- Фарба та матеріали для ремонту 16 тис. грн.

- Серветки, туалетний папір 23 тис. грн.

- Меблі 23тис.800 грн.

- Дезінфікуючі засоби 53 тис. грн..

- Продукти харчування : 907 тис. грн.

З бюджету розвитку витрачено 198 тис. грн. на придбання обладнання для ігрових майданчиків, ноутбука, заміну вузла обліку теплової енергії.

9. Організація роботи з сім’ями вихованців

Взаємодія з сім’ями вихованців є одним з пріоритетних напрямків діяльності закладу. Вона орієнтована на пошук таких форм і методів роботи, які дозволяють урахувати актуальні потреби батьків, сприяють формуванню активної батьківської позиції, участі батьків в організації освітньо – виховної роботи з дітьми. Дошкільний заклад підтримує бажання батьків поповнювати знання, необхідні для виховання та навчання дітей. Педагогічний колектив використовував для цього різні активні форми співпраці :

- батьківські збори;

- індивідуальні консультації різних спеціалістів;

- виставки робіт дітей , батьків та вихователів,

- участь батьків у підготовці та проведенні свят ,

- «зелені десанти»;

- круглі столи;

Онлайн – спілкування, спілкування з допомогою вайбер, спілкування у групах під час карантинних обмежень та військового стану.

Хочу подякувати родинам наших дітей за допомогу в організації освітньо – виховного процесу , за створення затишку на території та у приміщенні ЗДО.

« Віночок»

1.Петрусьовій Анні Вікторівні,

2. Стоян Костянтину Анатолійовичу ,

3. Стоян Марії Євгенівні,

4. Шевчук Надії Іванівні,

5. Шевчук Вадиму Юрійовичу,

6. Шевченко Тетяні Василівні ( організаційні питання, ремонт ігрового обладнання на майданчику, облаштування пісочниці)

« Бджілка»:

1. Малишевій Ірині Сергіївні,

2. Савенко Ігору Вікторовичу,

3. Євтухову Денису Олександровичу,,

4. Ільчук Вікторії Віталіївні,

5. Малишеву Євгенію Валерійовичу ( придбання ламінатора, ремонт пісочниці) .

«Дзвіночок» :

1.Погребній Ганні Андріївні,

2.Чорній Яні Юріївні,

3.Концебурі Наталії Миколаївні

4.Крівцову Олексію Анатолійовичу ( вирішення організаційних питань, ремонт комп’ютера та принтера).

« Барвінок»

1.Шиндилюк Інні Олександрівні,

2.Приймич Павлу Олексійовичу (вирішення організаційних питань, допомога в ремонті групи ).

« Сонечко»

1.Білик Інні Павлівні,

2. Андрійченко Марині Миколаївні ( вирішення організаційних питань,

прання килимка, фарбування майданчика).

« Зіронька»

1.Мазур Вікторії Миколаївні,

2. Мазур Сергію Анатолійовичу ( надання допомоги у вигляді ліхтарика).

«Перлинка»

1.Бойко Ользі Вікторівні,

2. Верстак Розалії Сергіївні,

3. Гвозденко Юлії Миколаївні,

4. Гребенчук Марині Григорівні,

5. Дрончак Катерині Вадимівні,

6. Терещенко Тетяні Сергіївні,

7. Токар Ірині Євгеніївні,

8. Кравченко Дар’ї Анатоліївні,

9. Новак Юлії Олесандрівні,

10. Мацько Анні Володимирівні, (вирішення організаційних питань, придбання ламінатора, зволожувача повітря, ліхтаря) .

« Веселка»

1. Половко Вікторії Сергіївні,

2. Стріхар Ірині Едуардівні,

3.Машинській Наталії Андріївні,

4. Карогланову Андрію Артуровичу,

5. Мартинюку Сергію Анатолійовичу ( вирішення організаційних питань, придбання дидактичних матеріалів)

« Буратіно»

1.Кунцьо Юлії Вячеславівні,

2. Мацько Марині Миколаївні,

3. Забабуріній Дар’ї Володимирівні (придбання ламінатора, посібників Л. Шелестової, виготовлення дидактичних ігор) .

Все, що придбано і подаровано батьками, ставиться на облік протягом місяця.

10. Соціальний захист, збереження та зміцнення здоров’я дітей та працівників

В закладі організовано триразове харчування дітей.

Педагогічним колективом проводиться планомірна і систематична робота по забезпеченню безпеки життєдіяльності дітей. У річному плані роботи в розділі « Охорона життя і здоров’я дошкільників» розроблені заходи щодо попередження дитячого травматизму.

Інформація висвітлена на сайті закладу. Вихователі в вайбері для батьків вихованців розміщували цікаву інформацію з питань безпеки дитини: розвивальні мультфільми, відео-заняття, консультації он-лайн , пам’ятки тощо.

Працівники ЗДО двічі на рік проходять медичний огляд.

Працівники, які знаходяться в декретній відпустці, отримують із Фонду соціального страхування одноразову допомогу при народженні дитини і оплачувану відпустку для догляду за дитиною до 3-х років.

Всі працівники, які хворіють, отримують згідно листків непрацездатності допомогу по тимчасовій втраті працездатності.

Всі працівники мають щорічну відпустку з виплатою оздоровчих .

11. Соціальна активність дошкільного закладу

Працівники дошкільного закладу займають активну соціальну життєвупозицію та привчають дітей дошкільного віку розуміти соціальну значимість участі у заходах різного рівня.

Ми вдячні всім батькам, які допомагають нам у проведенні ремонтних робіт у групах, на території ЗДО , придбанні іграшок, дидактичних матеріалів, створюють затишок та комфорт для дітей, все те, без чого неможливо надати якісну дошкільну освіту дітям .

Колектив працює і буде працювати надалі згідно свого кредо

« Роби велике, поки воно ще мале, тому що, все велике починається з малого» ( Сенека) .

G

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Звіт директора

дошкільного навчального закладу

(ясел – садка)  № 100 «Гармонія»

Запорізької міської ради Запорізької області

Канцедал Наталії Володимирівни

перед батьками, колективом та громадськістю з питань

статутної діяльності  закладу

у 2021-2022 навчальному році

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31 травня 2022 року                                                       ДНЗ № 100 «Гармонія»

 

 

 

 

 

 

Даний звіт складено відповідно до Наказу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в України», який запроваджено з 5:30 ранку 24.02.2022, Закону України № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року, рішенню протоколу позачергового засідання місцевої комісії техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій м. Запоріжжя від 29.04.2022 № 21, статті 20 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11 липня 2001р. № 2628-ІІІ (із змінами), Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 12 березня 2003р. № 305 (із змінами), наказу Міністерства освіти і науки України «Про запровадження звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх, та професійно-технічних навчальних закладів», від 28 січня 2005р. № 55, Примірного положення про порядок звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів про свою діяльність перед педагогічним колективом та громадськістю, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 23 березня 2005р. № 178 директор дошкільного закладу має звітувати про свою діяльність перед педагогічним колективом, батьківським комітетом, радою та громадськістю.

Мета звітування:

Подальше утвердження відкритої та прозорої демократичної державно – громадської системи управління дошкільним навчальним закладом, поєднання державного і громадського контролю за прозорістю прийняття й виконання управлінських рішень, запровадження колегіальної етики управлінської діяльності директора.

Відповідно до пункту 3 Примірного положення завданнями звітування є:

1. Забезпечити прозорість, відкритість і демократичність управління дошкільним навчальним закладом.

2. Стимулювати вплив громадськості на прийняття та виконання керівником відповідних рішень у сфері управління дошкільним навчальним закладом.

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 100 «Гармонія» Запорізької міської ради Запорізької області розташований:  в Шевченківськім районі м. Запоріжжя, за адресою: вул. Харчова, 15.

Електронна пошта: garmonia.100@ukr.net.

Телефон: (061) 286-24-68

Дошкільний навчальний заклад (ясла - садок) «Гармонія» (далі ДНЗ № 100) є закладом загального розвитку, в якому забезпечується фізичний, розумовий і психологічний розвиток дітей, навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами (далі ООП), оздоровлення дітей віком від двох до шести (7) років.

Освітній процес в ДНЗ № 100 «Гармонія» в 2021 - 2022 навчальному році здійснюється відповідно до законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», Концепції Нової української школи, Базового компонента дошкільної освіти (нова редакція), Указу Президента України «Про стратегію національно-патріотичного виховання» від 18 травня 2019 року № 286/2019, Статуту ДНЗ

№ 100 та інших чинних нормативно-правових документів про дошкільну освіту. 

1. Персональний внесок керівника у підвищення рівня організації навчально-виховного процесу у навчальному закладі

В період 2021-2022 навчального року. в ДНЗ №100 функціонує 4 різновікові групи.

1 група дітей загального розвитку (ранній вік) та 3 інклюзивні групи для дітей дошкільного віку (4,5,6 р.ж.)

Загальна кількість в 2021-2022 н.р. складає 85 дітей, це на 5 дітей менше, порівняно з 2020-2021 н.р. Причиною зменшеної наповнюваності закладу дошкільної освіти є – досить довготривалий карантин з приводу хвороби на  COVID-19. Але за потужністю заклад розраховано на 75 дітей та наповнюваність ДНЗ є в допустимих нормах.

Зараховування дітей до закладу дошкільної освіти «Гармонія» здійснюється на підставі заяв батьків, медичної довідки про стан здоров’я дитини з висновком лікаря про те, що вона може відвідувати дошкільний навчальний заклад, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтва про народження дитини, направлення територіального відділу освіти і науки  Департаменту Запорізької міської ради Шевченківського району , копії висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років, наданого лікарсько-консультативною комісією, або копія посвідчення особи, яка одержує соціальну допомогу, висновку Інклюзивно - ресурсного центру про комплексну психолого – педагогічну оцінку розвитку дитини, копії індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю.

Навчальний рік у дошкільному закладі № 100 розпочався з 01 вересня 2021 і закінчився 02 травня 2022 року. Причиною дострокового закінчення навчального року є агресія з боку Російської федерації (далі РФ)  та введення воєнного стану в Україні з 24.02.2022 року та його продовження по теперішній час.

З 01 червня 2022 по 31 серпня 2022 дошкільний заклад № 100 переходить  на літній період роботи. Колектив закладу буде працювати та надавати послуги в дистанційному, очному та змішаному режимі роботи для вихованців та їх батьків.

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 100 «Гармонія» працює з 12-ти годинним режимом перебування дітей, а саме з 06.30 – до 18.30 годин, за п’ятиденним робочим тижнем.

З метою пропагування дошкільної освіти та більш глибокого ознайомлення з роботою закладу в ДНЗ № 100 організовано сучасний сайт  ДНЗ № 100 http://zdo100.pp.ua/ де висвітлюється вся інформація відповідно до Закону України «Про освіту» Стаття 30. Прозорість та інформаційна відкритість закладу освіти.

Упродовж навчального року мною особисто висвітлюється інформація про роботу закладу та життя вихованців в ДНЗ № 100, цікаві моменти життя нашого садочка в соціальній мережі «Фейсбук»,  за допомогою організованої групи «Дошкільний навчальний заклад № 100 «Гармонія»

https://www.facebook.com/groups/141774919817194 та на сторінках сайту Територіального відділу освіти і науки Шевченківського району.

Плановий контингент за 6 місяців 2021-2022 навчального року  (вересень-лютий) складає: 10978 днів, відвідування 6002 днів – в середньому 55%, відсутність 4976 днів – в середньому 45% ( по хворобі 281 день, що складає 6%, з інших причин становить 4695 дні, складає – 39% в середньому). Відвідування дітьми закладу є показником не тільки стану здоров’я дітей, але на жаль і вимушеною самоізоляцією вихованців під час хвороби персоналу на COVID-19, та відношення деяких батьків до необхідності систематичного відвідування дитиною групи залишає бажати кращого. Причинами тривалих пропусків також є: неплатоспроможність батьків, перебування матерів у відпустці по догляду за дитиною, яка вже відвідує ДНЗ, навчання батьків, безробіття. Причиною відсутності дітей впродовж березня – травня, є – введення воєнного стану в Україні та тимчасового призупинення освітнього процесу.

Кількість дітей та груп у закладі дошкільної освіти станом на травень 2022

Групи для дітей раннього віку

Інклюзивні групи для дітей дошкільного віку

Назва групи

Кількість дітей

Вік дітей

Назва групи

Кількість дітей

Вік дітей

№ 1 «Щебетунчики»

18

3 р.ж.

№ 2 «Чарівники»

24

4 р.ж.

№ 3 «Чомусики»

23

5 р.ж

№ 4 «Розумнички»

22

6 р.ж.

Середня наповнюваність груп для дітей раннього віку:

Середня наповнюваність груп для дітей дошкільного віку:

18

23

             

На час воєнного стану в Україні, заклад дошкільної освіти № 100 «Гармонія» перетворився на сучасний ХАБ з допомоги Збройним силам України (далі ЗСУ), вимушеним переселенцям з зони тимчасово окупованих територій України. Для організації  гуманітарної допомоги активну підтримку надає Департамент освіти і науки Запорізької міської ради, об’єднання волонтерів м. Запоріжжя, працівники ДНЗ №100, мешканці територіально розташованих поблизу будинків.

З 24.02.2022, з початку агресії РФ, впродовж березня 2022 року, працівники ДНЗ № 100 перейшли на шести денний графік роботи, за власним бажанням, для готування гарячої їжі для ЗСУ.

З 17.03.2022  працівники ДНЗ № 100 організовують тимчасову допомогу вимушеним переселенцям з м. Маріуполь,  мешканцям Донецької, Луганської та Запорізької областей. Заклад забезпечує їх їжею, речами першої необхідністю, одягом, наданні медичної та психологічної допомоги. Працівники ДНЗ вміло координують подальшій переїзд та місце захисту для людей, які рятуються від війни.

Впродовж з 17.03.2022 по 16.05.2022 ДНЗ № 100 прихистило 425 евакуйованих осіб, з них 105 дітей.

За активну участь у забезпеченні завдань тилу в умовах воєнного стану, прийомі переселенців та інших категорій громадян, заклад дошкільної освіти

№ 100 «Гармонія» відзначено грамотою департаменту освіти і науки Запорізької міської ради.

1.1. Вжиті директором ДНЗ № 100 «Гармонія» заходів щодо охоплення навчанням дітей 5-ти річного віку

На виконання Закону України «Про дошкільну освіту», листа МОН України №1/9-419 від 02.07.2019 «Щодо організації діяльності закладів освіти, що забезпечують здобуття дошкільної освіти у 2021-2022 навчальному році» в дошкільному навчальному закладі на протязі 2021 – 2022 року функціонувало 1 (інклюзивна ) група для дітей 6-го року життя, всього 22 дитини, з них  (3 дитини з особливими освітніми потребами (далі ООП) та 19 дітей загального розвитку. У зв'язку з веденням воєнного стану та виїздом за кордон більшості дітей (10 чоловік), станом на 27.05.2022 р. було проведено дистанційне опитування серед батьків щодо вступної компанії дітей – випускників до першого класу. За результатами опитування встановлено: що 12 дітей подали документи до шкіл м. Запоріжжя, з них 3 дитини з ООП; початкову освіту здобувати за кордоном будуть 4 дитини (Німеччина, Велика Британія, Іспанія). Батьки п'ятьох вихованців ще не визначились з цим питанням, так як перебувають за кордоном, але планують повертатись. Одна дитина не йде до школи та залишається у дитячому закладі з причини неготовності до шкільного навчання. Всі батьки випускників були проінформовані про умови вступної компанії дітей до першого класу та терміном подачі пакету документів.           Варто відмітити роботу педагогічного складу інклюзивної старшої групи «Розумнички» за сумлінне відношення до дітей та виконання своїх посадових педагогічних зобов’язань. Але нажаль, з причини введення з 24.02.2022 року воєнного стану в Україні та призупинення освітнього процесу, з метою забезпечення максимально можливої безпеки учасників освітнього процесу, на виконання наказу по ДНЗ № 100 від  24.02.2022 № 39р «Про проведення позачергової педагогічної ради та призупинення освітнього процесу», педагоги не мали можливості провести повноцінну підготовку дітей до школи. Тому впродовж літнього періоду 2022 року вихованцям та батькам вихованців буде запропоновані дистанційні заняття та консультації, щодо підготовки дітей до школи. Не дивлячись на припинення освітнього процесу, з приводу введення воєнного стану в Україні,  діагностика  виявлення рівнів знань дітей була проведено завдяки анкетування батьків, які погодились дати об’єктивну оцінку своїм дітям. Опитування батьків з’ясувало, що діти старшого дошкільного віку мають підготовленість до школи – 70% .

Обстеження практичного психолога ДНЗ №100 на предмет психофізіологічної готовності дітей до навчання у школі, в квітні 2022 року не відбулось, з причини призупинення освітнього процесу.

Але, зважаючи на досить тісну співпрацю практичного психолога с педагогічним складом групи, дітьми, вузькими фахівцями впродовж навчального року, а також проведення зрізів знань щодо сформованості психологічних процесів: пам'ять, увага. мислення, спостережень під час організованої навчальної та повсякденної діяльності дітей, організації комунікаційної взаємодії у форматі: «Педагог-дитина», «дитина-дитина», за результатами виконаних завдань та продуктів творчої діяльності вихованців було узагальнено дані за визначеними сферами.

- Емоційно-вольова сфера: методика проведення: графічний диктант:

В.Р. – 7 дітей (31% ); Д.Р. – 3 дитини (14%); С.Р.  – 2 дитини (10%); Н.Р. – 10 дітей (45%)

- Пізнавальна сфера: методика проведення: коректурна проба: В.Р. – 10 дітей (45%); Д.Р. – 4 дитини (19%) С.Р.  – 4 дитини (18%); Н.Р. – 4 дитини (18%)

- Сфера соціального розвитку, експертна оцінка: ( спостереження, життєдіяльність дітей протягом дня, виконання доручень, розв’язання соціальної ситуації під час взаємодії у соціумі закладу: взаємодія з дорослими, взаємодія з однолітками, дотримання правил поведінки, дотримання розпорядку дня, соціальна научуваність: В.Р. – 9 дітей (41%); Д.Р. – 2 дитини (9%); С.Р.  - 5 дітей (23 %);  Н.Р. – 6 дітей (27%) (дивись малюнок 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Узагальнені показники динаміки рівня психологічної готовності  дітей старшого дошкільного віку до шкільного навчання згідно БКДО

(малюнок 1)

               В порівнянні з 2020-2021 н.р. можемо визначити, що соціальна та психологічна готовність дітей в поточному 2021-2022 р. нижча на 30 %. Причиною є призупинення освітнього процесу та неможливість проведення повноцінних занять, а також особливості розвитку деяких дітей. Адже крім 3 дітей з ООП, у лютому направлено до ІРЦ по Шевченківському району на комплексну психолого-педагогічну оцінку щє двоє дітей.

            З метою збільшення динаміки показників за емоційно-вольовою сферою, педагогам та батькам надано відповідні рекомендації щодо підтримки активної позиції вмотивування до шкільного навчання, закріплення набутих навичок в ігровій формі на розвиток пам'яті, уяви, мислення.  На сайті ДНЗ №100 висвітлено практичні заняття, які будуть корисні батькам та вихованцям.

Протягом 2021-2022 року в ДНЗ № 100 «Гармонія», відповідно встановленого графіка, двічі на тиждень працює консультативний центр «Діалог», метою якого є надання безоплатної консультативної допомоги з питань соціалізації дітей дошкільного віку, дітей з особливими освітніми потребами, дітей з інвалідністю, які виховуються в умовах сім’ї.

Графік роботи центру забезпечує доступ батьків та їх дітей з особливими освітніми потребами, дітей з інвалідністю, які виховуються в умовах сім’ї, до будівлі  (за умови наявності сертифікату про щеплення) та території закладу (за умови використання індивідуальних засобів захисту).

Діюча система роботи консультативного центру забезпечує надання допомоги як консультативного так і практичного характеру. Протягом навчального 2021-2022 року зафіксовано 16 звернень з боку батьків вихованців з різної тематики до  фахівців психологічної служби закладу, педагогів та вузьких фахівців, в тому числі до вчителя-логопеда, практичного психолога.

Тематика звернень:

Консультування та надання відповідних рекомендацій вихователями вікових груп:

  • Проблеми поведінки та взаємодії – 1 звернення;
  • адаптація дітей раннього віку – 1 звернення;

          Консультування та надання відповідних рекомендацій практичним психологом закладу:

  • астенічні стани у дитини. Перебіг важкого ступеня адаптації до дитячого садка – 1 звернення;
  • енурез у дитини, як слідство психологічного стану – 1 звернення.
  • Брак участі батька у вихованні дитини. Тривожний емоційний стан – 1 звернення;
  • Психологічна готовість дитини до шкільного навчання -6 звернень;
  • Професійне вигорання педагогів – 1 звернення

Консультування та надання відповідних рекомендацій вчителем - логопедом:

  • стан розвитку мовлення дітей дошкільного віку – 4 звернення.

Зважаючи на ситуацію яка склалась наразі, більшість вихованців потребують психологічної підтримки. Тому практичний психолог закладу працює в дистанційному та телефонному режимі з батьками, надаючи консультативну підтримку. На сайті закладу висвітлено практичні поради щодо підтримання та збереження психологічного здоров'я дітей в умовах війни, зняття тривоги та встановлення позитивного емоційного стану як батьків так і дітей.

З метою пропагування дошкільної освіти та більш глибокого ознайомлення з роботою дитячого закладу впродовж 2021-2022 н.р. педагогами закладу постійно надавались фото та відео звіти педагогічної роботи з вихованцями закладу: організована навчальна діяльність, святкові заходи, гурткова  робота, діяльність дітей впродовж дня, заходи проведення  оздоровчо – профілактичної роботи, виставки дитячих та колективних з вихователями робіт, огляд предметно – ігрового середовища групових кімнат тощо. Завдяки партнерській взаємодії адміністрації та педагогів, батьки вихованців були повноцінними учасниками освітнього процесу в дистанційному режимі. Для заохочення дітей, які не відвідують дошкільні заклади, на сайті ДНЗ № 100 працює служба «Телефон довіри », де батьки майбутніх першокласників мають змогу звернутися до будь яких фахівців та отримати кваліфіковану допомогу. Впродовж 2021 – 2022 навчального року таких звернень до ДНЗ № 100 не було.

1.2. Створення умов для варіативності навчання та вжиті заходи щодо упровадження інноваційних педагогічних технологій у навчальний процес

Освітній процес в ДНЗ будувався на відповідному програмно-методичному забезпеченні та представляє єдиний комплекс освітніх компонентів для досягнення вихованцями результатів навчання (набуття компетентностей), визначених Базовим компонентом дошкільної освіти, чинними освітніми комплексними програмами, рекомендованими Міністерством освіти і науки України.

       Згідно з рішенням педагогічної ради ДНЗ №100 (протокол №1 від 30.08.2021 року) освітній процес у закладі здійснюється за Програмою розвитку дитини дошкільного віку «Українське дошкілля» (рекомендовано МОН України, лист від 23.05.2017р. № 1/11-4988, за заг.ред. О.В. Низьковської.)

            Із метою підвищення ефективності педагогічної діяльності та якості освітньо-виховного процесу визначено:

  • запроваджувати в практику роботи передовий педагогічний досвід: «Розвиток творчих здібностей дошкільників засобами художньо-продуктивної діяльності» (автор: вихователь-методист Солов'ян Ю.Л., впроваджувати наступні дидактичні навчально-практичні посібники:
  •  «Здорова малеча – здорова нація» Зміцнення здоров'я дітей дошкільного віку засобами профілактики плоскостопості» (упорядники: вихователь-методист: Солов'ян Ю.Л., вихователь інклюзивної групи Дегтярьова Є.В.; рецензент: Шульга Л.М., к.пед.н.,доцент кафедри дошкільної освіти КЗ «ЗОІППО» ЗОР.
  • «Рух заради здоров'я» (упорядники: вихователь-методист: Солов'ян Ю.Л., інструктор з фізичної кульутри Сандецька А.А..; рецензент: Шульга Л.М., к.пед.н.,доцент кафедри дошкільної освіти КЗ «ЗОІППО» ЗОР.

      Пріоритетними напрямками роботи педагогічного колективу в 2021-2022 навчальному році було визначено слідуючи завдання:

  1. Організація корекційно-розвивального, ресурсного та соціального простору, спрямованого на реалізацію права дітей загального розвитку та дітей з особливими освітніми потребами на освіту, їх соціалізацію та інтеграцію в суспільство, в умовах дошкільного навчального закладу:
  • формування комунікативно-мовленнєвої компетентності дошкільників засобом візуалізації як технології альтернативної комунікації.

                                                                                                                 (постійно-діюча)

  1. Формування національно-патріотичної свідомості у дошкільників в умовах сучасного закладу дошкільної освіти.

Задля реалізації відповідних пріоритетних завдань протягом навчального року здійснювалась потужна методична та педагогічна робота, під час якої педагоги отримували знання, уміння та досвід створення сучасного середовища, яке буде мотивувати, активізувати, розвивати та зберігати, а також забезпечить оптимальні умови для розвитку й саморозвитку дітей дошкільного віку, зокрема і дітей з ООП.

  Результатом плідної роботи колективу стали якісні зміни в середовищі закладу. Створене освітнє середовище закладу відповідає сучасним тенденціям розвитку, конкурентоспроможності в умовах, що відповідають соціальним запитам суспільства та сприяє реалізації пізнавальних процесів, дослідницької активності та набуття основних компетентностей відповідно до Базового компоненту дошкільної освіти.

            Під час створення середовища вагомим акцентом стала візуалізація, де  враховувались вікові особливості розвитку дітей, кольорова гама об'єктів візуалізації, стін, місця для розташування.

            Базисом для створення вищезазначеного середовища стало впровадження технології «Стіни, які говорять», яка спрямована на розвиток комунікації, абстрактного мислення, продуктивної діяльності, що сприяє розумінню і появі вербального мовлення.

            Технологія «Стіни, які говорять»  базується на принципах варіативності та сталості:

            Принципи варіативності – один із принципів педагогіки, відповідно до якого зміст та технологія навчання повинні варіюватись (змінюватись) в залежності  від віку, індивідуальних особливостей, рівня розвитку вихованців.

            Принцип сталості – (постійність) формування стійких життєвих навичок, які дошкільнята повинні опанувати в процесі становлення себе, як особистості.

            Зазначені принципи відобразились в сформованих навичках дітей як у повсякденному житті під час самообслуговування, формування КГН, чергуванні так і в організованій навчальній діяльності: відображення теми занять, активізація мовленнєвого потенціалу, закріплення набутих знань за всіма освітніми напрямками Базового компоненту дошкільної освіти.

Особливої уваги заслуговує комунікаційна дошка, яка оформлена в трьох вікових групах, де здобувають освіту діти дошкільники та діти з ООП. Завдяки систематичній роботі педагогів, які активно залучають дітей до роботи з дошкою, у вихованців сформовано навички вільного спілкування, обміну інформацією, входженню в діалог, пошуку нової інформації. Функціональне призначення комунікаційної дошки сприяє також розширенню та активізації словникового запасу, удосконалення навичок діалогу, полілогу, розвитку зв’язного мовлення, комунікації. Позитивним результатом використання комунікаційної дошки простежується в роботі з дітьми з ООП. Відповідний вид діяльності дозволяв значно полегшити та адаптувати учбовий матеріал, що стало індикатором успіху зазначеної категорії дітей, адже відчуття рівності та впевненості в собі є запорука успішної соціалізації в подальшому шкільному навчанні.

            Результатом плідної праці щодо впровадження технології «Стіни, які говорять»  стало узагальнення дидактичного навчально-практичного посібника з формування комунікативно-мовленнєвої компетентності дошкільників зокрема у дітей з особливими освітніми потребами засобами візуалізації  «Стіни, які говорять» (схвалено науково-методичною радою КЗ «ЗОІППО» ЗОР, протокол № 2 від 24.02.2022р.).

Навчально-практичний посібник вміщує достатній обсяг наочного та практичного матеріалу, який може використовуватись в організації індивідуальної, самостійної, групової роботи і, надає можливість кожній дитині активно бачити, сприймати, відчувати та комунікувати.

Посібник містить орієнтовне перспективне планування відповідно трендів та сприяє якісному та продуктивному засвоєнню інформації, а також методичні рекомендації для педагогів. Завдяки цьому педагоги мають можливість планувати освітню діяльність заздалегідь, простежувати перспективу розвитку комунікативної сфери та засвоєння візуальної інформації.

Практичні аспекти провадження посібника висвітлено

  • 21 квітня 2022 під час проведення вебінару присвяченому Всесвітньому дню творчості та інноваційної діяльності, під керівництвом  старшого викладача кафедри «Дошкільне виховання» КЗ «ЗОІППО» ЗОР, кандидата пед. наук Людмили Миколаївни Шульги. Під час заходу директор Наталя Володимирівна та вчитель-логопед Юлія Філічкіна виступили спікерами вебінару, які змістовно представили результати впровадження інноваційної діяльності в закладі та роботу технології «Стіни, які говорять»;
  • 21.02.2022 р. під час участі у Всеукраїнській науково-практичній конференції  «Актуальні питання у роботі закладу дошкільної освіти: Теорія і практичний досвід» центр Genezum; з публікацією тез на тему «Використання засобів візуалізації, як альтернативного методу комунікації в інклюзивному просторі сучасного ЗДО» (автори: Юлія Солов'ян, вихователь-методист, Юлія Філічкіна, вчитель-логопед ДНЗ №100)

            Впродовж року поповнювався методичний кейс закладу, який висвітлює інноваційні та творчі підходи до організації розвивального середовища, впровадження освітніх технологій. Великим здобутком став узагальнений досвід роботи з проблемної теми «Візуалізація як альтернативний метод комунікації» (автор – укладач: вчитель-логопед Юлія Філічкіна, науковий керівник старшого викладача кафедри «Дошкільне виховання» КЗ «ЗОІППО» ЗОР, кандидата пед. наук Людмили Миколаївни Шульги.  (схвалено науково-методичною радою КЗ «ЗОІППО» ЗОР, протокол № 2 від 24.02.2022р.) .

          Висвітлення практичних аспектів досвіду роботи відбулось під час проведення Магістрального міні - EdCamp Kyiv Kindergarten 589 у жовтні 2021р.

Питання поліпшення якості освіти в закладі, неможливе без створення інноваційного простору. Особливістю роботи з інноваційної діяльності нашого педагогічного колективу є вивчення, активне впровадження в практику роботи інноваційних педагогічних технологій, що робить заклад конкурентоспроможним на ринку освітніх послуг.    

            Методичний кейс інноватики та практичні наробки закладу було висвітлено у серпні 2021 року у Всеукраїнській стратегічній сесії «Дошкільна освіта для майбутнього: досягнення та перспективи», яка є частиною загальнодержавної ініціативи зі створення Стратегії розвитку України та спрямована на формування підходів до забезпечення якісної дошкільної освіти.

Вагомим здобутком щодо висвітлення інклюзивної практики роботи закладу стало узагальнення передового педагогічного досвіду роботи «Сучасний заклад дошкільної освіти – крок до безбар’єрності». (Автор-укладач: директор ДНЗ №100 Наталя Канцедал, науковий керівник кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної освіти Комунального закладу «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради Людмила ШУЛЬГА).

В досвіді роботи відображено модель інклюзивної освіти закладу впродовж п'яти років «Освіта без бар’єрів», яка спирається на організацію комплексу партнерської взаємодії всіх учасників освітнього процесу у вирішенні завдань із досягнення кожної дитини, незалежно від її можливостей, позитивного рівня самореалізації в різних сферах життєдіяльності

Представлена модель окреслена трьома вимірами: 1) дитина з особливими та типовими освітніми потребами, незалежно від можливостей та здібностей; 2) інклюзивний простір, в якому дитина долучається до саморозвитку в різних видах діяльності; 3) комплексна взаємодія всіх структур ЗДО, учасників освітнього процесу та системи забезпечення якості освіти.

  Відповідний досвід роботи стане невід'ємною частиною в роботі педагогічних працівників, працівників ІРЦ.

  Досвід подано на ХІІІ Міжнародну виставку «Сучасні заклади освіти» з тематичної номінації «Сучасний заклад освіти – територія збереження та зміцнення здоров’я».

  Впродовж навчального року методичною службою закладу проводились відповідні методичні форми роботи з педагогічним колективом з метою підвищення професійної компетентності, набуття практичного досвіду роботи з дітьми спрямованих на  вирішення основних річних завдань.

  Річним планом на 2021-2022 н.р. було заплановано та проведено:

  • три засідання педагогічної ради, під час яких висвітлено вагомі здобутки педагогічного колективу, реалізація річних завдань,аналіз діяльності закладу за поточний навчальний рік, а також позачергове засідання педагогічної ради про призупинення освітнього процесу у зв'язку з введенням воєнного стану.

  Круглий стіл «Особливості організації освітнього процесу у 2021-2022 році» Обговорення та впровадження програми розвитку «Українське дошкілля»;

  • Тимбілдінг «Згуртовуємо педагогічний колектив», метою якого було формування сприятливого психологічного мікроклімату у педагогічному колективі; розвиток ключових навичок та вмінь працювати в команді;
  •   Майстер-клас «Впровадження здоров'язбережувальних підходів щодо профілактики плоскостопості в практику фізкультурно-оздоровчої роботи закладу», під час якого педагоги набули практичного досвіду щодо проведення з дітьми занять з фізичної культури за змістом комплексів та ігрових  вправ дидактичного навчально-практичного посібника «Здорова малеча – здорова нація» Зміцнення здоров'я дітей дошкільного віку засобами профілактики плоскостопості»;

Коучинг-сесія «Формування комунікативно-мовленнєвої компетенції дошкільників використовуючи технологію альтернативної комунікації. Актуальність своєчасного перетворення освітнього середовища дошкільників, під час якого педагогами закладу  було представлено відеоролики за змістом використання комунікаційної дошки.

Резервом в роботі залишилось проведення узагальненого моніторингу: формування основних життєвих компетентностей дітей, з причини призупинення освітнього процесу. З метою узагальнення набутих знань, педагогами закладу в травні місяці було розроблено онлайн анкету для батьків, з метою надання об'єктивної оцінки сформованих компетентностей дітей.

Під час розробки проєкту річного плану на 2022-2023 н.р. будуть також враховані наступні заходи, які не було проведено з причини введення воєнного стану:

- Ігротренінг «Використання народних ігор в роботі з дітьми та їх роль у формуванні патріотичної особистості дошкільника»

- Тиждень педагогічної майстерності;

- Організація медико- педагогічного контролю;

- Тематичний контроль : «Організація роботи вікових груп з формування національно-патріотичного виховання дошкільників»;

-Комплексний контроль: «Організація життєдіяльності дітей старшого дошкільного віку, стан освітньо-виховного процесу відповідно до БКДО»

Спираючись на вищезазначене, можна зробити висновок, що виконання річного плану роботи закладу на 2021-2022 н.р. становить 56%.

Невід'ємним складником створення інноваційного простору є застосування цифрових інтерактивних технологій. Інтерактивні методи навчання відіграють позитивну роль під час засвоєння дітьми навчальної інформації. Наявність мультимедійного обладнання в приміщеннях трьох вікових груп та використання його дітьми дошкільного віку, зокрема і дітьми з ООП, відкриває широкі перспективи для покращення якості освіти в цілому, її доступності. сприяючи рівному доступу до інформації та освітніх послуг, повноцінній і плідній суспільній інтеграції.

Впродовж Тижня інтерактивної діяльності педагогами груп було проведено відкриті покази з використанням інтерактивних технологій, під час яких простежувалась педагогічна майстерність, доцільність використання інтерактивної дошки та інтерактивних завдань, які діти виконували з великим задоволенням.

Візуалізаційною родзинкою закладу стало встановлення Дитячої карти України, яка прикрашає скляне фойє. Формат карти становить : 2 метри висоти та 3 метри довжини. На великій карті візуалізаційно-яскраво зображено області України, з визначеними основними видами діяльності, завдяки яким діти та дорослі безпомилково можуть назвати характерну рису особливості регіону. Дизайнерський формат карти було розроблено та встановлено з метою реалізації пріоритетного завдання щодо формування національно-патріотичної свідомості у дошкільників в умовах сучасного закладу дошкільної освіти.

Адже національно-патріотичне виховання завжди було невід'ємною складовою освітньо-виховного процесу в системі освіти. У сьогоднішніх умовах воно набуває особливої актуальності та особливих підходів. Вирішення цього важливого завдання об'єднало наших педагогів  та стало активним поштовхом до реалізації освітньо-виховного проєкту «Дітям про Україну». Основною метою проєкта є ознайомлення дітей з визначними історичними та архітектурними пам'ятками всіх областей України, цікавими фактами, рослинним та тваринним світом, а також видатними діячами, які прославили ту чи іншу область.

Вищезазначений освітньо-виховний проєкт передбачає розробку віртуальних подорожей по областям України, шляхом створення інтерактивних презентацій. Педагоги закладу впродовж квітня – травня 2022 року активно долучились до розробки презентаційного матеріалу 24 областей України та описом АР Крим. Підсумком даного етапу роботи стало оформлення інтерактивного додатку з послідуючим присвоєння кожній області QR-коду.

            Завдяки QR-коду кожен відвідувач закладу, маючи відповідний додаток на гаджеті може відправитись у захоплюючу віртуальну подорож Україною.

            Попереду є реалізація практичної частини проєкту, під час якого буде апробація віртуальних презентацій в змісті освітньо-виховного процесу, з подальшим визначенням  відповідних перспектив роботи по даному проєкту.

            Важливою умовою гармонійного розвитку дитини є наявність екологічно-безпечного простору. Завдяки успішній роботі в грантовій діяльності: Громадський бюджет з проектом  «Безпечна Еко Гармонія» та проєкт соціальних ініціатив «Ми - це місто», прилегла територія стала естетично гарною , озелененою, привабливою, а головне - безпечною. «Зелені легені» дитячого садка  «Гармонія» продовжують поновлюватись, дарувати чисте повітря та піднімати емоційний настрій нашим вихованцям, працівникам та батькам.

            Результати роботи щодо створення екологічного простору було представлено на локації від Шевченківського району «Реалізація Екологічних ініціатив через грантові проєкти». ЕКОФОРУМ INTERNATIONAL ZAPORIZHZHIA 2021,  який проходив у вересні 2021 року в ВЦ Козак - Палац

Систематична робота проводилась і за фізкультурно-оздоровчим напрямом. Заняття з фізичної культури проводились відповідно розроблених дидактично навчально-практичних посібників, реалізація завдань яких охоплює оздоровчу, освітню та виховну, розвивальну направленістю. Тобто не тільки формується правильна постава у дітей дошкільного віку, але й відбуваються навички взаємодії з однолітками під час виконання вправ, формуються базові життєво необхідні рухи.

Протягом року педагоги закладу активно впроваджують профілактичні вправи та розроблені комплекси, які спрямовані на корекцію та профілактику певних ступенів плоскостопості. Результатом роботи стало значне покращення відсотка дітей з тим чи іншим ступенем плоскостопості. протягом травня місяця проводилось контрольне вимірювання стоп.

Спираючись на особистість дитини, її індивідуальний розвиток та можливості педагоги реалізували право вибору  можливості дітьми моделювати ігрові вправи з застосуванням модульної системи, складати самостійно маршрут своєї діяльності використовуючи картки-інструкції.

Основною формою організаційної роботи навчальної діяльності дітей дошкільного віку у нашому закладі є різні види організованої діяльності. В ДНЗ «Гармонія» вихователі проводять заняття індивідуальної та групової форми організації, тематичні, комплексні, комбіновані, інтегровані, підсумкові.

Тривалість занять для дітей раннього віку (згідно Гранично допустимого навчального навантаження на дитину) – 10- 15 хвилин;

  • Молодшого дошкільного віку – 15 – 20 хвилин;
  • Середнього дошкільного віку – 20 – 25 хвилин;
  •  Старшого дошкільного віку – 25 – 30 хвилин.

З огляду на основні пріоритети дошкільної освіти в Україні та вимоги сучасності в ДНЗ освітній процес спрямований на реалізацію Базового компонента дошкільної освіти, який спрямовано на забезпечення рівного доступу до дошкільної освіти всіх дітей раннього та дошкільного віку, зокрема дітей з ООП; на збагачення вихованих традицій українського суспільства сучасними досягненнями та прогресивними світовими тенденціями у сфері освіти.

Він скеровує педагогів на цілісний підхід до формування дитячої особистості, відповідних компетентностей, підготовку її до органічного, безболісного входження до соціуму, природного і предметного довкілля через освоєння основних видів життєдіяльності, а також у напрямку забезпечення реальної наступності та безперервності між дошкільною та початковою ланками, інтеграції родинного і суспільного виховання.

Відповідно інструктивно-методичних рекомендацій листа МОН України «Щодо окремих питань діяльності закладів дошкільної освіти у 2021-2022 навчальному році» (від 10.08.2021 № 1/9-406), реалізовуючи завдання діючих програм, зміст (інваріантної та варіативної) складової Базового компоненту дошкільної освіти, педагоги в своїй діяльності використовували різноманітні форми організації дітей: спеціально організовану навчальну діяльність (заняття, дослідницько-експериментальна діяльність, корекційні заняття, індивідуальна робота, спостереження, свята та розваги тощо), самостійну діяльність дітей (художню, рухову, ігрову, театралізовану тощо). Здійснюючи диференційований підхід, педагоги використовували достатню кількість дидактичного та стимулюючого матеріалу (картини, таблиці, розвивальні ігри, картки) у відповідності до Державних санітарних норм і правил. За результатами спостережень освітньо-виховного процесу слід відзначити, що у групах переважає суб’єкт – суб’єктне спілкування між дітьми та педагогами.           Під час організації освітньо – виховного та корекційного процесу, педагогами створювались мотивація та ігровий сюжет, що сприяло прояву інтересу, зацікавленості та бажання дітей приймати участь в практичній діяльності, проявляти самостійність та ініціативність.

Впродовж 2021-2022 н.р. один раз на місяць педагоги розробляли дистанційні заняття, які віднедавна стали обов'язковим складником впровадження освітньої діяльності. Батьки та вихованці мали можливість переглянути відео розробки занять та активно долучитись до освітньо-виховного процесу. Банк відео занять продовжує поповнюватись авторськими розробками  педагогів, які є актуальними в реаліях сьогодення.

Отже, враховуючи вищезазначені досягнення педагогічного колективу маємо визначити рівень роботи закладу, такий як достатній. Визначені резерви в роботі будуть враховані на наступний 2022-2023 н.р.

Варіативний складник. Додаткові освітні послуги

На виконання варіативної частини Базового компоненту дошкільної освіти в ДНЗ № 100 «Гармонія» впродовж 2021-2022 н.р. (до 24.02.2022 р. включно) працювали гуртки, де діти мали змогу розвинути свій творчий потенціал, акторські та театральні здібності, отримати навички роботи з тістом, нетрадиційними матеріалами зображувальної діяльності тощо. Гуртки є додатковою організаційною формою освітнього процесу у закладі.

Особливості гурткової роботи - цілеспрямоване використання вільного часу для повноцінного розвитку потенційних можливостей дитини, свобода вибору профільного спрямування, напрямів діяльності та освітньої програми, творчий характер освітнього процесу, який здійснюють на основі додаткових освітніх програм співпраця, співтворчість, індивідуальний підхід у взаєминах дитини, педагога та батьків.

Саме тому, з метою виявлення, підтримки та розвитку обдарованості, природних нахилів та здібностей дітей дошкільного віку, з жовтня 2021 року було організовано та впроваджено роботу гуртків за наступним профільним спрямуванням:

Художньо-естетичне:

  • Гурток з розвитку кулінарно-творчих здібностей «Печенюшка»
  • Гурток з розвитку творчих здібностей «Творча майстерня»
  • Гурток з навчання англійської мови «Happy, English!»

Зміст діяльності гуртків базується відповідно розроблених програм та навчально-методичного комплексу, а саме:

  • Гурток з розвитку творчих здібностей дошкільників «Творча майстерня» Парціальна програма гуртка з розвитку творчих здібностей дітей дошкільного віку «Творча майстерня» (укладачі: директор: Канцедал Н.В., вихователь- методист: Солов'ян Ю.Л./ погоджено: протокол №2 від 06.11.2018р; схвалено: НМР КЗ «ЗОІППО» ЗОР, протокол № 1 від 24.01.2019 р., затверджено від 07.02.2019 наказ № 76).
  • Гурток з розвитку кулінарно-творчих здібностей дошкільників «Печенюшка» - Парціальна програма гуртка з розвитку кулінарно-творчих здібностей «Дитяча пекарня» (укладачі: директор: Канцедал Н.В., вихователь-методист: Солов'ян Ю.Л./ погоджено: протокол №2 від 06.11.2018р; схвалено: НМР КЗ «ЗОІППО» ЗОР, протокол № 8 від 20.12.2018 р., затверджено від 07.02.2019 наказ № 76). 2.Дидактичний начально-ігровий посібник «Цікава книжка для малечі про кухонні речі» (укладач: вихователь-методист Солов'ян Ю.Л., рецензент: Шульга Л.М., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної освіти КЗ «ЗОІППО» ЗОР.

Важливим напрямком щодо успішної соціалізації дітей з ООП є залучення їх до відвідування гуртків, з  метою задоволення їх творчих та індивідуальних потреб . Адже це підвищує самооцінку дитини з особливим розвитком, формує активну життєву позицію, впевненість в своїх силах; соціалізацію, передбачає можливість актуалізації психічних резервних можливостей; формування на їх основі адекватної поведінки за рахунок творчої діяльності. Впродовж 2021-2022 н.р. гуртки відвідувало 5 дітей з ООП, що складає 50% від загальної кількості дітей з ООП у закладі.

Варто зазначити що нагальним питанням сьогодення є оптимізація роботи щодо оволодіння українською мовою як державною, вільного спілкування українською мовою вихованцями. Саме тому в закладі було створено відповідне україномовне середовище, з метою залучення дітей до використання української мови як державної засобами українських народних казок.

Підґрунтям задля реалізації відповідного напрямку роботи стало розробка парціальної програми гуртка з розвитку українського мовлення засобами театралізованої діяльності «Театр казок» для дітей молодшого, середнього та старшого дошкільного віку. (Укладачі:  Канцедал Н.В. – директор ЗДО № 100;Філічкіна Ю.О. – вчитель - логопед ЗДО № 100. Рецензент: Шульга Л.М., к.п.н., доцент кафедри дошкільної освіти КЗ «ЗОІППО» ЗОР (погоджено протокол пед..ради №2 від 30.09.2020р.; затверджено наказ Департаменту освіти  інауки Запорізької облдержадміністрації  наказ від 15.10.2020 №400)

Дана програма є реалізацією інваріантної складової Базового компоненту дошкільної освіти з освітніх напрямків «Дитина у світі мистецтва», «Мовлення дитини», та направлена на всебічний розвиток дитини, розвиток творчого потенціалу, креативності, формування мовленнєвої компетенції у дошкільників, створення умов для повноцінного оволодіння та  спілкування дітей з однолітками та дорослими українською мовою засобами театралізованої ігрової діяльності.

Значущість та актуальність парціальної програми окреслила подальшу роботу закладу з відповідних освітніх напрямків та впровадження гуртка  «Казкарик» на безоплатній основі, який охопив навчанням 17 вихованців. Відповідно до укладеного договору між батькам вихованців за ДНЗ, платні послуги, а також гурток «Казкарик», який засновано на безоплатній основі надавались з 01.10.2021 року до 24.02.2022 року (у зв'язку з введенням воєнного стану). Впродовж жовтня 2021 року - січня 2022 року відповідно до перспективного планування парціальної програми гуртка з розвитку українського мовлення засобами театралізованої діяльності було проведено за участю гуртківців «Казкарик» дві вистави: «Ходить гарбуз по городу»; «Ріпка». Також була запланована театралізована  вистава «Рукавичка», але з причини введення воєнного стану вистава не відбулась.

Керівники гуртків, це творчі, креативні та сучасні педагоги, які надають змогу дітям проявити свій творчий потенціал, здобути певні навички в ігровій невимушеній обстановці.

Імідж дитячого закладу постійно підтримується інноваційною діяльністю, якісною і результативною роботою педагогів закладу. Так у листопаді  2022 року заклад прийняв участь у програмі ТОП-10 з висвітленням роботи організації гуртка «Казкарик» з театральною виставою «Ходить Гарбуз по городу».

Успішна соціалізація дітей з ООП та набуття значущих елементарних навичок постає надзвичайно гостро. Адже річ не лише в тому, що дитині необхідне відчуття комфорту у соціальному середовищі, вона також повинна віднайти своє місце в ньому, з тим, щоб мати можливість повністю розкрити власні можливості, а також бути корисною іншим.

Позитивна динаміка з процесу соціалізації дітей з ООП та набуття необхідних навичок простежується під час відвідування всіх гуртків.

Моніторинг відвідування гуртків вихованцями закладу протягом

2021-2022 року

№ з/ч

Назва гуртка

Кількість відвідувачів, відсоток

 

5р.ж

%

6р.ж

%

Всього

%

1.

«Happy, English!»

15

18%

15

18%

30

36%

2.

«Печенюшка»

10

12%

10

12%

20

24%

3.

«Творча майстерня»

15

18%

15

18%

30

36%

4.

«Казкарик»

10

12%

10

12%

20

24%

Всього було задіяно 55 вихованців, що складає 65% від загальної кількості дітей. резервом в роботі залишилось неможливість проведення узагальненого моніторингу сформованих компетентностей з причини введення воєнного стану.

Інклюзивна освіта. Робота Команди супроводу (КС).

Якісна дошкільна освіта є синонімом інклюзивної освіти — освіти, яка передбачає участь в освітньому процесі усіх дітей і створює для цього відповідні можливості. Наш заклад дошкільної освіти базується на демократичних цінностях та повазі до основних прав людини і створює умови для максимальної участі в освітньому процесі усіх дітей, у тому числі й дітей з особливими освітніми потребами.

Досвід перебування дітей з ООП у ДНЗ - наголос на соціально-емоційному розвитку, дають можливість дітям навчатися емпатії, рівності, толерантності, багатоманітності, набувати знань щодо своїх прав.

Наразі є велика потреба розвивати інклюзивну освіту на рівні ДНЗ, бо ранній і дошкільний вік є важливим для розвитку усіх дітей, а для дітей з особливими освітніми потребами цей період має особливе значення. Саме тому метою закладу є включення дітей з ООП в освітній процес, розуміння особливостей розвитку дітей та врахування їхніх особливих потреб та потенційних можливостей розвитку в освітньо - виховній роботі. Особливості дітей із порушеннями психофізичного розвитку неможливо нівелювати, тому потрібно змінювати організацію освітнього процесу в групі, адаптувати та модифікувати освітній простір задля вирішення завдань соціалізації та інтеграції дітей з ООП в суспільство в умовах закладу.

Впродовж 2021 – 2022 н.р. на інклюзивній освіті виховувалось 10 дітей з особливими освітніми потребами.

Корекційно-розвиткова робота з дітьми з ООП здійснювалась відповідно наступних програм та навчально-методичних посібників:

  • Основи діагностики дітей з розладами аутистичного спектра. Навчально-методичний посібник. Дробіт Л.Р., Качмарик Х.В., Острозька К.О. (лист ІМЗО від 21.12.2017 № 21.1/12- Г-853);
  • Програма розвитку дітей дошкільного віку із затримкою психічного розвитку від 3 до 7 років «Віконечко». Сак Т.В., Прохоренко Л.І., Соколова Г.Б., Дмітрієва М.В.,Бабяк О.О., Баташева Н.І., Недозім І.В.(наказ МОН від 24.07. 2018 №802 );
  • Логопедичний практикум: подолання фонетико-фонематичного недорозвитку мовлення у дошкільників. Навчально-методичний посібник. Рібцун Ю.В.(Лист ІМЗО від 21.12.2017 № 21.1/12 – Г-837);
  • Методичний посібник «Організація корекційно-розвиткової роботи з дітьми із затримкою психічного розвитку в закладі дошкільної освіти» молодша, середня, старша група. Упорядник: В.В. Семизорова;

З метою всебічного вивчення особистості дитини з ООП, організації ефективної допомоги і психолого - педагогічної підтримки, відстеження динаміки її індивідуального шляху розвитку, створення належних умов для інтеграції дітей з ООП в освітнє середовище, протягом 2021-2022н.р. проводилась систематична робота членів КС дітей з ООП.

Відповідно положення про команду психолого-педагогічного супроводу на початок 2021- 2022 року було створено команду супроводу з залученням відповідних фахівців, а саме:

  • директор: Наталя Канцедал;
  • вихователь-методист, практичний психолог:  Юлія Солов'ян;
  •  вчитель-логопед, керівник КС: Юлія Філічкіна;
  • асистенти вихователів: Анна Сандецька; Альона Супрун, Євгенія Вишник;
  • педагоги інклюзивних груп: Марія Ракус, Дар'я Кравченко, Дарина Ворона, Юлія Солов'ян, Єлізавета Дегтярьова, Крістіна Рябушко.

Створена команда психолог-педагогічного супроводу відіграє провідну роль у повноцінному й усебічному включенні, оскільки саме вона виступає монолітним механізмом із синхронним використанням методичного інструментарію інноваційної технології інклюзивної освіти.

Професіоналізм та ентузіазм працівників, уміння працювати в команді, втілювати перспективні педагогічні ідеї та досвід, опановувати інноваційні технології – це сформовані компетентності нашої команди.

Системність роботи фахівців команди супроводу забезпечували обов’язкову корекційну складову освітньо - виховного процесу шляхом виділення необхідних корекційних годин за освітніми потребами кожної дітей: організували заняття з розвитку соціально-побутового орієнтування, логопедичні заняття.

            Впродовж навчального року (до 24.02.2022р.включно) проводилась відповідна робота з активного впровадження технології  «Візуалізація – альтернативний метод комунікації». Практичні наробки та візуалізаційні матеріали, які використовуються не тільки для дітей з ООП, а й для дітей загального розвитку, що мають труднощі з адаптацією та засвоєнні учбового матеріалу постійно оновлювались.

Запорукою успішної соціалізації дитини з ООП та безбар'єрного входження її в освітнє середовище є ретельна підготовча робота педагогів, які заздалегідь пристосовують середовище групи до приходу такої дитини.

Освітнє середовище має сприяти успіху усіх дітей, незалежно від їхніх індивідуальних особливостей. Середовище кожної групи де здобувають освіту діти з ООП забезпечує можливості з різними стилями навчання, життєвим досвідом, культурою, мовою спілкування, уподобаннями тощо.

Відповідне середовище має величезний вплив на когнітивний, соціальний, емоційний і фізичний розвиток дітей. Створене в закладі фізично і психологічно безпечне і стимулююче середовище сприяє розвитку дітей, взаємодії між дітьми та дітьми і дорослими

Під час роботи КС було визначено напрямки психолого- педагогічних  та корекційно – розвиткових послуг. Розроблення індивідуальної програми розвитку; моніторинг виконання індивідуальної програми розвитку для кожної дитини з (ООП) з метою коригування та визначення динаміки розвитку.

Членами КС було опрацьовано постанову Кабінету Міністрів України №765 «Щодо організації навчання осіб з особливими освітніми потребами», а також додаток 4 до Положення, в якому зазначені категорії (типи) освітніх потреб (труднощів) від 21 липня 2021 року. Вимоги та рекомендації Постанови було введено в дію з 01.01.2022 року. У січні 2022 року  відбулося позачергове

2. Вжиті керівником заходи щодо зміцнення та модернізації засідання КС разом із запрошеними представниками ІРЦ, а саме директора ІРЦ по Шевченківському району Катериною Гетманенко, практичного психолога Олени Момот, з метою визначення рівнів підтримки дітей з ООП, що відвідують ДНЗ №100.

Результатом позачергового засідання стало надання дітям з ООП наступні рівні підтримки:

 

1.

Рівень підтримки

Кількість дітей з ООП

2.

«5» рівень

1 дитина

3.

«4» рівень

6 дітей

4

«3» рівень

3 дитини

 

До 15.01.2022 членами КС було проведено моніторинг засвоєння освітніх завдань та виконання індивідуальних освітніх програм, та заповнення відповідних таблиць з метою корегування поставлених цілей та завдань для дітей з ООП. Було припинено дію попередніх ІПР, впроваджено рівні підтримки відповідно до індивідуальних потреб та можливостей дітей з особливими освітніми потребами, складено, обговорено з усіма членами КС (з батьками в режимі ZOOM конференцій), затверджено та завантажено на порталі ІРЦ «Україна. Інклюзія».

            Окрім того були направлені до ІРЦ для проходження комплексного психолого - педагогічного оцінювання:

  • первинне проходження – 3 дитини;
  • повторне обстеження – 2 дитини;
  • обстеження з метою визначення закладу освіти та програми навчання в ЗЗСО – 3 дітей.

Нажаль з ситуацією, яка склалась наразі, 1 дитина не пройшла первинне обстеження, 1 дитина не пройшла повторне обстеження. Діти з ООП, які вступають до першого класу ЗЗСО пройшли обстеження та зараховані до навчальних закладів з відповідною формою здобуття освіти. Також не відбувся узагальнений моніторинг дітей з ООП.

Під час роботи команди фахівців індивідуального супроводу дитини проводилась тісна співпраця з батьками дітей, які знаходяться на інклюзивному навчанні. Фахівцями проводились тематичні бесіди; вичерпні роз’яснення щодо врахування особливостей розвитку дітей з особливими освітніми потребами, залучених в інклюзивні групи, що сприяло формуванню батьківської компетентності у спілкування з дітьми під час обговорення питань, що виникали унаслідок спілкування та групової взаємодії в дитячому колективі.

Акцентуючи увагу на якості впровадження відповідної корекційно-розвиткової роботи та висновків комплексної психолого-педагогічної оцінки дитини з ООП, наданої фахівцями ІРЦ по Шевченківського району, Постанові Кабінету Міністрів України (від 27.02.2019р.№129), «Деякі питання використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2019 році», система якості надання відповідних послуг вузькими фахівцями ДНЗ була організована на високому рівні.

Так, організація та виділення субвенційних коштів сприяла проведенню корекційно-розвиткової роботи наступних вузьких фахівців:

-          інструктор з лікувальної фізичної культури;

-          вчитель-дефектолог;

-          практичний психолог.

Відповідні послуги надавались безпосередньо педагогами ДНЗ, які мають додаткову корекційну освіту.

Корекційно-розвиткові заняття сприяли системному командному підходу щодо досягнення певних показників відповідно індивідуальному маршруту дитини з ООП.

З 24.02.2022 року КС почала супроводжувати дітей з ООП в онлайн режимі, постійно підтримує зв’язок з батьками вихованців.

            Члени КС продовжують  підвищувати свою кваліфікацію, беручи участь у вебінарах:

29.04.2022 р. «Робота з дітьми з ООП під час воєнного стану» для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти м. Запоріжжя, від КУ «ЦПРПП» ЗМР.

12.05.2022 р. «Ефективна реалізація змісту параметрів шкали оцінювання якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти ECERS – 3» від КУ «ЦПРПП» ЗМР.

Таким чином роботу щодо реалізації завдань з інклюзивної освіти можна вважати такою як на достатньому рівні. Членами КС вирішено й надалі забезпечувати психолого-педагогічний супровід дітей з ООП в умовах воєнного стану та надавати відповідні рекомендації батькам щодо підтримки дітей з ООП. Розроблений банк дистанційних занять та відеороликів сприятиме формуванню соціально-значущих навичок та закріпленню вже набутих знань і

вмінь, які діти отримали під час навчання в ДНЗ.

 

2. Вжиті керівником заходи щодо зміцнення та модернізації

матеріально-технічної бази дошкільного навчального закладу

Заходи щодо зміцнення та модернізації матеріально-технічної бази навчального закладу – є одним із провідних напрямків роботи директора ДНЗ

№ 100. У зв’язку з процесами модернізації дошкільної освіти великої уваги набуває створення сприятливих умов для розвитку дитини. Цьому сприяє впровадження інноваційних освітніх технологій у освітній процес, забезпечення педагогічного колективу новою методичною літературою, періодичними підписними виданнями, сучасним дидактичним матеріалом.

У 2021 - 2022 навчальному році методичний кабінет поповнився різноманітним наочно – дидактичним матеріалом, науковою, навчально – методичною літературою. Була проведена підписка на фахові періодичні видання. Вихователі користуються сучасними науковими розробками, авторськими методиками, розробками занять, свят та розваг, матеріалами з досвіду роботи кращих педагогів закладу та України в цілому.

За 2021-2022 н.р. було придбано: 7 методичних посібників.

Ігрові приміщення ДНЗ № 100 забезпечені дитячими меблями, які легко та зручно змінюють свою висоту, відповідно до індивідуальних особливостей дітей, ігровими модулями та всім необхідним обладнанням, для забезпечення повноцінного перебування дитини в умовах дошкільного закладу.

В період 2021-2022 років було придбано: килим для дітей раннього віку – 1, стіл відкидний для музичного керівника – 1, методична література в асортименті, новорічні прикраси, дитяча карта України – 1, іграшки в асортименті (ляльки, велосипеди, толокари, самокати, настільні ігри, дерев’яні вкладки, логічні набори, меблі, мольберти, посуд, м’ячі тощо).

Все обладнання відповідає вимогам екологічності, безпечності, привабливості, багатофакторності.

Розвивальне середовище закладу організовано з урахуванням інтересів дітей і відповідає їх віковим особливостям.

Кожне ігрове приміщення забезпечено сучасними кухонними блоками, які вміщують повний набір європейського обладнання. Але, цими кухонними осередками  діти користуються як ресурсною кімнатою, де у  них є можливість набратись життєвого досвіду. Такий кухонний ресурсний осередок – це продовження домівки.

В період 2021-2022 років було придбано для потреб господарчої частини: контейнери харчові – 4 шт., гастроємкості – 4 шт., відро – 12 шт., чохли для пісочниць вуличних – 4 шт., дзвони – 1, коса – 1шт., трос – 1шт.,  замок – 1шт., фарби, валики, пензлі, стрічки малярні, пігменти, робочі рукавиці, ключ розвідний тощо.

Архітектурний дизайн закладу оснащено  пандусом задля безбар՚єрного пересування по садочку дітей з особливими освітніми потребами; облаштовані туалетні кімнати, які забезпечено додатковими мобільними поручнями; двірні пройоми приміщення закладу зроблені дещо ширше ніж звичайні.

Підлога закладу викладена анти слизьким, екологічно чистим лінолеумом, а коридори викладено шорсткою плиткою, яка забезпечує безпеку дитини. У всі сходини вбудовані елементи проти сковзання ніг, що також забезпечує безпечне пересування дітей та дорослих.

Природне освітлення садочку забезпечують великі вікна, в які встановлені склопакети з багатофункціональним склом, яке забезпечує відмінні теплозберігаючи та сонцезахисні характеристики в поєднанні з високими показниками світлопропускання. Штучне освітлення забезпечує 96 LED ламп, мінімальний строк використання яких – 25 років. Унікальність вікон ще в тому, що вони забезпечують безпеку дітей під час експлуатації, а саме: широке підвіконня – 65 см., висота вікна 150 см., нижня частина вікна є нефункціональною. Все це в купі забезпечує безпечне перебування дітей у приміщенні.

В ігрових та спальних приміщеннях встановлені сучасні бактерицидні опромінювачи – рециркулятори, які забезпечують антибактеріальність повітря та можуть працювати під час знаходження дітей в приміщеннях.

Будівля садочку, навкруги вкрита тепловою ізоляцією, що забезпечує теплий та комфортний клімат приміщень. Вентиляційну функцію за принципом наскрізного провітрювання здійснює система рекуператорів, які фільтрують та нагрівають свіже повітря, одночасно виводять відпрацьоване повітря назовні.

Тепловий вузол, який забезпечує подачу тепла у приміщення закладу, запрограмований на комфортну температуру перебування з можливістю її перепрограмування за потребою.

На дитячих, вуличних ігрових майданчиках встановлені гойдалки, які призначені для гойдання як нормотипових дітей так і дітей, які пересуваються на візках.

Спортивний майданчик, який з'явився на території садочку в травні 2019 за рахунок фінансування німецької організації GIZ, вкритий яскраво зеленою штучною травою та огороджений жовто - сигнальними гумовими бордюрами, що забезпечує безпеку дітей під час рухової діяльності.

Всі приміщення закладу, повністю забезпечені провідним інтернетом, що робить заклад сучасним для освіти дітей, бо інтернет вже давно став невід'ємною частиною нашого швидко розвиваючого життя та розробки методично – дидактичних посібників технологізації.

Впродовж 2021-2022 н.р. заклад поповнюється сучасним ігровим обладнанням.

Методичний кабінет забезпечено сучасною багатофункціональною технікою, яка надає можливість педагогам розробляти та друкувати  дидактичний матеріал, що забезпечує належну якість провадження освітнього процесу.

          Зміст корекційно-розвиткової роботи з дітьми забезпечується розвивальними іграшками які безпечні у використанні, мають яскравий вигляд та високий показник екологічності, наочними посібниками тощо.

Інтерактивна, мобільна пісочниця з підсвічуванням, яка вміщує кварцовий пісок, дошку для крейди, дошку для маркерів, прозоре скло, панель для ігри  в конструкторські ігри Lego, забезпечує цікаві та корисні ігри. Адже це простий і приємний спосіб розкриття таємниць дитячих душ та розвитку творчих здібностей дошкільників. Проваджуючи пісочну терапію як психорозвивальний і психокорекційний метод , ми надаємо змогу розв’язати широкий спектр завдань щодо психічного розвитку дошкільника, збагачення їх внутрішнього світу й активізації пізнавального розвитку.

В закладі оснащені тимчасові кабінети для вчителя-логопеда та практичного психолога, які працюють впродовж навчального року. Обладнання в даних кабінетах також постійно оновлюється та доповнюється новими методично-розвитковими посібниками, іграшками, літературою.

Зважаючи на відсутність приміщень музичної та спортивної залів, в закладі створені всі умови для організації даних видів діяльності, а саме: обладнанні спортивні куточки в кожному ігровому приміщені, які вміщують в себе повний комплект необхідного та додаткового обладнання для проведення рухової діяльності та організації фізкультурного дозвілля, а це й: дерев'яні драбини, похилі дошки, канати, м'ячі, скакалки, обручи, дуги тощо. Для організації музичної діяльності заклад забезпечено двома музичними інструментами - піаніно, одним електронним клавішним інструментом YAMAHA , музичною акустичною системою підсилювачем звуку, 1 дротовим мікрофоном, 2-ма бездротовими радіо мікрофонами та 2 блютузними наголівними мікрофонами. Все це дозволяє організовувати музичне дозвілля дошкільнят на високому рівні.

Ігрові приміщення за площею досить просторі, що дозволяє без обмежень проводити рухову діяльність на музичних та фізкультурних заняттях.

          Завдяки активній та плідній роботі, у кожній віковій групі створено відповідний ресурсний простір, який включає в себе слідуючи елементи системи альтернативної комунікації: розклад, меню, екран настрою, вибір діяльності, ранкові зустрічі, правила групи, стіна творчості, комунікаційні дошки, дошки для сенсорного розвантаження (бізіборди) - що сприяє активному включенню в освітній процес дітей з ООП та нейротипових дітей, полегшує процес адаптації та соціалізації.

 

3. Залучення додаткових джерел фінансування

Як додаткові джерела фінансування, в ДНЗ № 100 організована співпраця з батьками, з депутатами міста та області, а також участь педагогічного колективу у грантових проектах. Додатковими джерелами фінансування також є - надання субвенції для забезпечення корекційно – розвиткової роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. В цілому, це дає вагомий внесок в поповнення та покращення матеріально-технічної бази закладу.

Досить плідно в 2021 - 2022 навчальному році працював батьківський комітет приймаючи участь в освітньому процесі та зміцненні матеріальної бази ДНЗ № 100.

Завдяки діяльності батьківського комітету та батьків під час підготовки до навчального року,  на благодійний фонд закладу, впродовж червень 2021 по січень 2022 було перераховано 56750 грн.

Саме ці кошти, допомогли закладу у вирішенні багатьох питань, а це:

  • встановлення та налаштування інтерактивного комплексу – 5865,00грн.,
  • технічне обслуговування комп’ютерної техніки – 1135,40 грн.,
  • закупівля гастроємкостей – 1800,00 грн.,
  • закупівля дитячого посуду (блюдця) – 2231,00грн.,
  • установка, монтаж та закупівля LED світильників для підвального приміщення – 906,00 грн.,
  • встановлення та налаштування освітлення дитячої карти України – 2227,00грн.,
  • періодичні видання (комплект «Сучасний дитячий садок» – 8207,00грн.,
  • закупівля новорічних прикрас – 1981,82 грн.,
  • дизайнерська розробка та друк стендів – 2540,00грн.,
  • підлогові банери – 970,00грн.,
  • сервісне обслуговування бойлерів – 980,00грн.,
  • придбання водонагрівача – 3120,00грн.,
  • друк «Дитячої карти України» - 5000,00 грн.,
  • макет «Дитячої карти України» - 4000,00грн.,
  • закупівля господарчих товарів (мішки для сміття, фарба, пігмент, ганчірки, серветки для прибирання тощо) – 3591,86грн.,
  • ремонт вхідних дверей (заміна петлі, замку) – 7860,00грн.,
  • атестація робочих місць – 4009,92грн.,
  • стіл відкидний – 1250,00грн.,
  • миючи засоби (в тому числі миючи засоби для миття гастроємкостей в ДНЗ № 270) – 6504,34грн.,
  • канцтовари – 553,21грн.,
  • ремонт рециркуляторів – 552,40грн.,
  • банер + конструкція (павук) – 1100,00грн.,
  • килим – 2600,00грн.

Адміністрація закладу тісно співпрацює з депутатськими корпусом Запорізької міської ради. Так в 2021 році в закладі були встановлені 4 електричні сушарки для рук, які забезпечили безконтактне висушування дитячих рук. В липні 2021 року заклад було забезпечено 4-мя безконтактними термометрами, стаціонарними ємкостями для рідкого мила та тримачами для паперових рушників.

В 2021-2022 н.р. заплановано заміна вуличного покриття на 3-х ігрових дитячих майданчиках на сучасну гумову плитку, що забезпечить безпеку дітей, в тому числі дітей з ООП,  під час рухової активності.

В 2021 році на забезпечення інклюзивної освіти, завдяки субвенції міських бюджетів, заклад поповнився ще одним інтерактивним комплексом, який надасть можливість проводити освітній процес на самому сучасному рівні.

В 2021-2022 н.р. також заплановано організація сенсорної кімнати, яка забезпечить повноцінне надання корекційних послуг для дітей з ООП так ідей загального розвитку.

Але, нажаль придбання, встановлення та заміна покриття буде здійснено після закінчення воєнного стану в Україні.

 

 

4. Вжиті заходи щодо забезпечення навчального закладу кваліфікованими педагогічними кадрами та доцільність їх розстановки

          Педагогічними кадрами та обслуговуючим персоналом дошкільний заклад укомплектований згідно з штатним розписом на 87%.  Станом на травень 2022 року існує  2 вакансії вихователя.

          У 2021-2022 навчальному році освітній - виховний процес в закладі забезпечували 13 педагогів: Показники якісного складу педагогів за освітнім, кваліфікаційним рівнями залишаються стабільними.

          Аналіз даних, отриманих під час проведення соціально-дидактичного аудиту (рівень кваліфікації, освіта, стаж, вік педагогів), засвідчив, що педагогічний колектив ДНЗ  «Гармонія» перебуває на достатньому рівні. Вищу освіту мають 9 педагогів, що складає 69 %; бакалавр - 3 педагоги, що складає 23%; молодший спеціаліст - 1 педагог, що складає 8%. Наразі в цьому році здобувачами вищої освіти є 2 педагоги. Один педагог здобув фахову освіту.  4 педагоги мають додаткову корекційну освіту, що сприяє якісному процесу забезпечення корекційної роботи з дітьми з ООП.

          Відповідно річного плану роботи на 2021-2022 н.р. було заплановано чергову та позачергову атестацію 4 педагогів.

  • Наталя Володимирівна – директор закладу, відповідність займаній посаді;
  • Анна Сандецька – керівник гуртка, встановлення 11-го тарифного розряду;
  • Юлія Філічкіна: вчитель - логопед, присвоєння педагогічного звання «учитель-методист»; асистент – вихователя, встановлення 12-го тарифного розряду ;
  • Єлізавета Дегтярьова: вихователь, присвоєння кваліфікаційної категорії «Спеціаліст другої категорії»; керівник гуртка, встановлення 11-го тарифного розряду ;
  • За результатами атестації, яка відбулась в онлайн-режимі у зв'язку з введенням воєнного стану отримані наступні результати:
  • Наталя Володимирівна – директор, відповідає займаній посаді;
  •  Юлії Філічкіній – вчителю - логопеду, присвоєно педагогічне звання «учитель-методист»; як асистенту – вихователя, встановлено 12-й тарифний розряд;
  • Єлізаветі Дегтярьовій – вихователю, присвоєно кваліфікаційну категорію «Спеціаліст другої категорії»; як  керівнику гуртка, встановлено 11-й тарифний розряд.

            Атестацію з запланованих 4 педагогів, пройшли 3. Один педагог не пройшов атестацію з причини звільнення з посади керівника гуртка.

            Варто зазначити, що 7 педагогів мають дві посади. Враховуючи це, кадровий склад педагогічних працівників за кваліфікаційним рівнем складає:

  • кваліфікаційна категорія «Спеціаліст вищої категорії» - 2 педагоги (10%);
  • педагогічне звання - - 2 педагоги (10%);
  • кваліфікаційна категорія «Спеціаліст першої категорії» - 2 педагоги (10%);
  • кваліфікаційна категорія «Спеціаліст другої категорії» - 2 педагоги (10%);
  • кваліфікаційна категорія «Спеціаліст» - 4 педагога (20%);
  • 9 тарифний розряд – 2 педагоги (10%)
  • 10 тарифний розряд – 3 педагоги (15%)
  • 11 тарифний розряд – 1 педагог (5%)
  • 12 тарифний розряд – 2 педагоги (10%)

         

          З метою забезпечення систематичного підвищення професійної компетентності педагогічних працівників, вихователем-методистом велась постійна робота щодо проходження курсової перепідготовки. Усі педагоги проходять КПК один раз на 5 років.

          На 2022 рік на курси підвищення кваліфікації при КЗ «ЗОІППО» ЗОР було заплановано 4 педагога (31% від загальної кількості педагогів), з них 1 педагог запланований за основною та другою посадою. Станом на травень  2022 р. за планом та графіком КПК КЗ «ЗОІППО» ЗОР в дистанційному форматі пройшли навчання 2 педагогічних працівника (з них 1 працівник за другою посадою. Три педагогічних працівника (з них 1 працівник за основною посадою) заплановано КПК у вересні 2022 року.

          Удосконалення рівня професійної компетентності – один з основних напрямків реформування системи освіти. Педагогічні працівники зобов’язані постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну культуру. (Закон України «Про освіту»). Виходячи з цього, головними завданнями методичної служби є стимулювання самоосвіти і саморозвитку педагогічних кадрів та надання своєчасної методичної допомоги у даному напрямку.

          Педагоги закладу впродовж року удосконалювали рівень своєї професійної компетентності шляхом цілеспрямованої самоосвітньої діяльності, та відвідування тренінгових занять, інтенсивів, спрямованих на вдосконалення своєї фахової компетенції.

          Кваліфікаційний рівень педагогів підтверджується участю їх у міських, обласних, всеукраїнських тренінгових навчаннях, практичних семінарах, вебінарах.

  • Наталя Канцедал,  директор ДНЗ постійно підвищувала свій професійний рівень що засвідчує набутий практичний досвід та отримані сертифікати, а саме:
  • посвідка про участь  у регіональній (не) конференції для шкільних  педагогів магістрального  міні-EdCamp Kyiv Kindergarten 589, за темою «Виховання через те , ким ми є»( 09.10.2021);
  • сертифікат MCFR, який засвідчує підвищення професійних компетентностей (кваліфікації) за програмою «Вивчення освітньої діяльності в дошкільному закладі»( 01.11.2021 – 31.12.2021)
  • сертифікат MCFR, який засвідчує підвищення професійних компетентностей (кваліфікації) за програмою «Інклюзивна освіта в закладі дошкільної освіти»( 01.11.2021 – 31.12.2021)
  • Юлія Солов'ян: сертифікат центру Genezum. Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання у роботі закладу дошкільної освіти: Теорія і практичний досвід» Публікація тез на тему «Використання засобів візуалізації, як альтернативного методу комунікації в інклюзивному просторі сучасного ЗДО» (21.02.2022)

Юлія Філічкіна:

  • сертифікат центру Genezum. Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання у роботі закладу дошкільної освіти: Теорія і практичний досвід». Публікація тез на тему «Використання засобів візуалізації, як альтернативного методу комунікації в інклюзивному просторі сучасного ЗДО» (21.02.2022);
  • посвідка про участь  у регіональній (не) конференції для шкільних  педагогів магістрального  міні-EdCamp Kyiv Kindergarten 589, за темою «Виховання через те , ким ми є»( 09.10.2021)
  • Євгенія Вишник:
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує участь у Всеукраїнському онлайн семінарі на тему: «Медіаграмотність як складова інформаційно-цифрової компетентності педагога»(30.10.2021)
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує участь  у Всеукраїнському  науково-практичному онлайн-семінарі на тему «Інклюзивна освіта для дітей з ООП в Україні» (13.12.2021)
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує участь  у Всеукраїнській науково-практичниій онлайн-конференції  на тему «Інклюзивне навчання – рівний доступ до якісної освіти» (27.01.2022);
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує про підвищення кваліфікації за видом «Вебінар» (дистанційно) на  тему «Спостереження як постійне джерело інформації у роботи з дитиною з ООП у закладах освіти»(19.04.2022);
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує про підвищення кваліфікації за видом «Вебінар» (дистанційно) на  тему «Унаочнення навчальних матеріалів  для дітей з інтелектуальними труднощами»(09.02.2022);
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує про підвищення кваліфікації за видом «Вебінар» (дистанційно) на  тему «як створити екологічне розвивальне середовище для гри та творчості у ЗДО»(03.02.2022);
  • Альона Супрун:
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує підвищення кваліфікації за видом «Вебінар» (дистанційно) на  тему «Онлайн-заняття для дітей дошкільного віку у воєнний час»(20.04.2022);
  • сертифікат, що засвідчує проходження навчання за програмою підвищення кваліфікації  з теми «Школа для всіх»(17.04.2022);
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує підвищення кваліфікації за видом «Вебінар» (дистанційно) на  тему «Освітні труднощі та рівні підтримки дітей з ООП: законодавство та типологія»(15.12.2021);
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує підвищення кваліфікації за видом «Вебінар» (дистанційно) на  тему «Дислексія: як подолати труднощі та підвищити успішність в навчанні»(06.12.2021);
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує підвищення кваліфікації за видом «Вебінар» (дистанційно) на  тему «Технології візуалізації навчального матеріалу в освіті дітей з порушеннями інтелектуального розвитку» (16.11.2021)
  • Єлізавета Дегтярьова:
  • сертифікат КЗ «ЗОІППО» ЗОР, про участь у конкурсі фахової майстерності «Без ба'рєрів» (січень 2022)
  • сертифікат КЗ «ЗОІППО» ЗОР, про участь за освітньою  програмою творчої групи: «Навчально-методичне забезпечення художньо-творчого розвитку дошкільників» (16-17.02.2022; 23-24.03.2022, 112-13.10.2021)
  • сертифікат Всеосвіта, який засвідчує підвищення кваліфікації за видом «Вебінар» (дистанційно) на  тему «Актуальні підходи до індивідуальної програми розвитку згідно з новим Порядком організації  інклюзивного навчання в ЗЗСО»(24.01.2022)

          Усі педагоги закладу активно брали участь в онлайн-заході присвяченому Всесвітньому дню творчості та інноваційної діяльності. Сертифікат КЗ «ЗОІППО» ЗОР, участь у вебінарі з теми: Інноваційні діяльнісні практики в освітньому середовищі ЗДО (21.04.2022);

          Також педагоги закладу взяли участь у вебінарі за програмою професійного розвитку «Ефективна реалізація змісту параметрів шкали оцінювання якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти ECERS – 3» , де отримали відповідний сертифікат.(12.05.2022)

          Спираючись на вищезазначене, можемо зробити висновок що адміністрацією закладу та методичною службою постійно та систематично вживаються заходи щодо підвищення професійної компетентності педагогів, мотивація до підвищення кваліфікаційного рівня шляхом проходження атестації та КПК.

 

5. Соціальний захист, збереження та зміцнення здоров'я дітей та педагогічних працівників:

Одним з пріоритетних напрямків діяльності адміністрації ДНЗ є забезпечення соціального захисту вихованців. Відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» на початок 2021-2022 навчального року було проведено облік дітей ДНЗ «Гармонія», забезпечено роботу та постійне

оновлення і внесення коректив до бази даних комп’ютерної програми «КУРС: Дошкілля».

Практичний психолог Солов'ян Ю.Л., на початку навчального року, провела ретельну діагностичну роботу щодо виявлення дітей з сімей пільгових категорій, було складено соціальний паспорт сімей та створено списки вихованців, які потребують соціальної допомоги. В ДНЗ зареєстровано 17 дітей пільгової категорії, а саме:

  • Діти з сімей учасників АТО – 4;
  • Діти з багатодітних сімей - 6;
  • Самотні матері - 10;
  • Діти з інвалідністю – 5,
  • Діти переселенці – 3,
  • Діти, які перебувають на інклюзивній освіті – 5,
  • Діти позбавлені батьківського піклування – 1
  • Тимчасово переміщена особа – 1
  • Діти, які отримують пільгове харчування - 20.

З метою оптимізації подальшої освітньої роботи з дітьми з особливими потребами впродовж року було організовано спільну роботу з Інклюзивним Ресурсним Центром по Шевченківському району (9 дітей пройшли обстеження, їх батьки отримали відповідні рекомендації).

В ДНЗ «Гармонія» постійно проводились заходи з пропаганди психолого-педагогічних знань щодо соціального захисту дітей. На початок навчального року на батьківських зборах практичний психолог доповідала батькам про систему соціального захисту створену в закладі. Було доведено до відома працівників та батьків алгоритм  дій в разі виникнення ситуації, пов’язаної з насильством в сім’ї. Ознайомлено педагогів про неухильне виконання ст.54,  ст.56 Закону України «Про освіту» щодо недопущення до педагогічної діяльності працівників, які за своїм моральними якостями не можуть виконувати виховні функції та обов’язки педпрацівників, захищати дітей від будь – яких форм фізичного або психічного насильства.

На стенді для батьків «В «Гармонії» з батьками» постійно оновлювалась актуальна інформація: було представлено алгоритм діяльності з переліком організацій куди можна звернутися з приводу насильства в сім’ї, контактна інформація. Випущено «Інформаційний листок про Конвенцію та права дитини». Практичним психологом та педагогами закладу підготовлено та проведено ряд консультацій для педагогів та батьків.

Відповідно річного плану роботи закладу на 2021-2022 н.р., нормативно-правових документів: Постанова КМУ від 22.08.2018 р. № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі»; Лист МОН України від 27.06.2019 р. № 1/9-414 «Деякі питання щодо створення у 2019/2020 н. р. безпечного освітнього середовища, формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок», в період з  04.10 по 08.10.2021 року в закладі пройшов Тиждень протидії булінгу. В рамках проведення педагогами та методичною службою було організовано консультативний та інформаційний матеріал з наступним оновленням щомісяця з питань охорони дитинства, попередження булінгу, жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення в сім'ї; проведена виховна робота з попередження жорстокості та формування моделі ненасильницької поведінки у взаєминах вихованців.

На сайті ДНЗ №100 організована сторінка «Протидія булінгу », де батьки мають змогу ознайомитись з Положенням про булінг в ДНЗ № 100, Порядком подання та розгляду заяв протидії булінгу, План роботи протидії булінгу в ДНЗ №100 та консультаціями з даної теми.

          Таким чином, можна зробити висновок про те, що в закладі робота з соціального захисту вихованців проводиться планово, в системі і виконується.

 

 

 

5.1. Забезпечення організації харчування та медичного обслуговування дітей і педагогічних працівників.

Організація харчування

Повноцінне та якісне харчування є невід’ємною складовою зміцнення здоров’я дітей. Питання організації харчування дітей у дошкільному закладі було і залишається одним із актуальних. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення захисту дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей, які тут виховуються.

Організація харчування дітей в ДНЗ № 100 здійснюється відповідно до п.35  ст.35 Закону України «Про дошкільну освіту», Положенням про заклад дошкільної освіти, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України в редакції від 27.01.2021 № 86, постановами Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305«Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», від 26.08.2002 №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» від 27.12.2001 №1752 «Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу», Інструкцією з організації харчування дітей у ДНЗ, затвердженою наказом МОН України та МОЗ України від 17.04.2006 №298/227, Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів ,затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 24.03.2016 № 234, на виконання Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667, на виконання рішень виконавчого комітету Запорізької міської ради від 23.03.2022 № 82 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради  від 03.12.2021 №458 «Про затвердження переліків категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування дітей у комунальних закладах освіти м. Запоріжжя у 2022 році», наказу департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 14.04.2022 № 98р « Про внесення змін до наказу департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 30.12.2021 № 431«Про організацію харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах комунальних закладів загальної середньої освіти м. Запоріжжя у 2022 році», наказу  територіального відділу освіти і науки Шевченківського району від 15.04.2022 № 37р «Про внесення змін до наказу територіального відділу освіти і науки Шевченківського району Запорізької міської ради від 31.11.2021 № 240р «Про організацію харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти м. Запоріжжя у 2022 році»,

Основними принципами організації харчування в ДНЗ № 100 «Гармонія»  є:

  • забезпечення санітарно-гігієнічних норм;
  • дотримання всіх санітарних вимог до транспортування готових страв;
  • роздача готової їжі;
  • забезпечення миючими засобами для обробки посуду;
  • наявність  відповідної кількості посуду, спецодягу;
  • формування у дітей культурно-гігієнічних навичок;
  • дотримання режиму харчування;
  • наявність меню-розкладів, яке вміщує розклад для дітей віком до 4 років та дітей віком від 4 до 7 років відповідно до затверджених норм харчування.

Харчування дітей є найважливішою дієвою ланкою роботи ДНЗ та підлягає системному щоденному контролю та спостереженню. За організацію харчування дітей в ДНЗ № 100 відповідає директор Наталя Канцедал та сестра медична старша Ганна Мазур.

Заклад дошкільної освіти згідно проєкту не має свого харчоблоку. Харчування дітей здійснюється завдяки підвозу готових страв. Готують їжу в дошкільному навчальному закладі (яслах-садку) № 270 «Іскринка» Запорізької міської ради Запорізької області Шевченківського району. Харчоблок ДНЗ № 270 забезпечено сучасним обладнанням, яке розраховано для приготування їжі вихованцям ДНЗ № 270 та дітей ДНЗ № 100. Готові страви доставляються спеціальним транспортом, який перевозить готову їжу. Автомобіль який доставляє їжу має всі необхідні документи, водій чітко дотримується всіх вимог щодо перевезення готової продукції, завжди одягнутий у санітарний спецодяг, та регулярно згідно графіку проходить періодичний медичний огляд. Їжа доставляється у суворо визначений час згідно з графіком в теплових контейнерах (термосах) призначених для перевезення готових страв. В свою чергу, в контейнерах знаходяться гастроємкості, які мають спеціальні вакуумні кришки. Температура їжі зберігається впродовж 3 - х годин від моменту приготування. Після харчування дітей, гастроємкості складаються в теплові контейнери та відправляються на обробку в ДНЗ № 270 «Іскринка».

Впродовж 2021 – 2022 року діти одержували 3-х разове харчування (сніданок, обід, підвечірок). З 1 січня 2022 року в закладі впроваджено оновлене чотирьох тижневе меню (на зиму-осінь, літо-весну), яке включає 160 страв. В ньому зроблено акцент на корисну та смачну їжу, враховані наші національні вподобання, обмежене споживання продукції з високим вмістом солі й цукру, натомість додано більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних та м'ясних продуктів. Їжа видається дітям у суворо визначений час згідно з графіком та режимом дня. Графіки доставки та видачі їжі знаходяться у куточках кожної вікової групи. В умовах роботи закладу, під час карантину на COVID-19, меню-розклад розміщується в мобільному додатку Viber кожної групи та в доступному для батьків інформаційному місці на території закладу.

В ДНЗ №100 «Гармонія» створені всі належні умови для харчування дітей різних вікових груп. Кожна дитина приймає їжу за окремим столом. Кожне приміщення забезпечено достатньою кількістю столів та стільців. В умовах карантину, з приводу COVID-19, всі дитячі столи стоять на відстані  один від одного, що дозволяє уникнути тісного контакту між дітьми. Заклад забезпечено європейським столовим посудом ТМ «Luminarc», який запатентував себе як якісний, жаростійкий та вимогливий до високих температур посуд.

Кожне групове приміщення забезпечено посудомийними машинами ТМ «Електролюкс», які мають функцію обробки посуду на високій температурі до t +90. Посуд якісно обробляється після кожного прийому їжі. Весь посуд та інвентар для роздачі їжі промаркований та використовується за призначенням. Відповідальні за миття дитячого посуду - помічники вихователів, у яких в наявності є папки з правилами (миття та обробки посуду, поверхонь тощо), згідно Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів від 24.03.2016 № 234. Кожен помічник вихователя дотримується вимог щодо зовнішнього вигляду під час роздачі їжі згідно санітарного регламенту та протиепідемічних заходів щодо запобігання коронавірусної хвороби під час карантину.

Впродовж року, щодня сестрою медичною старшою проводився постійний контроль за фактичними відходами продуктів та правилами їх зберігання. Постійно дотримується питний режим, діти забезпечені кип’яченою водою в достатній кількості, яка зберігається в групах у спеціальному посуді; діти вживають воду за потребою.

Виконання вимог програми щодо виховання культурно-гігієнічних навичок, питання раціонального харчування дітей вносяться у тематику засідань батьківських комітетів груп, батьківських зборів, виробничих нарад, а також розглядаються на засіданнях Ради з харчування, засіданнях педагогічної ради. Відповідна робота проводилась з батьками вихованців в онлайн-режимі та в групах Viber, де висвітлювалась інформація з теми здорового харчування.

Слід зазначити, що впродовжого 2021-2022 н. р.  у ДНЗ не було зафіксовано жодного випадку харчових отруєнь, що свідчить про належний стан організації харчування, так як контроль за організацією харчування проводиться на постійній основі. Один раз на місяць комісією, яку очолює директор ДНЗ №100,  сестри  медичної старшої здійснюється контроль за харчуванням, та один раз у квартал - за участю батьківської громадськості. Результати фіксуються у чек-листах.

Впродовж 2021-2022 н.р. пройшло 2 засідання Ради з харчування, яка опікується покращенням дитячого харчування та контролем за організацією харчування. Питання які були розглянуті та вирішені під час засідань:

Керівник, та вихователі постійно тримають на контролі оплату за харчування. Борги по батьківській оплаті за харчування -  відсутні.

В закладі відповідно до рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради  від 03.12.2021 №458 «Про затвердження переліків категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування дітей у комунальних закладах освіти м. Запоріжжя у 2022 році» забезпечуються безоплатним харчуванням наступні пільгові категорії дітей:

  • діти з інвалідністю -5 осіб;
  • діти з особливими освітніми потребами-5 осіб;
  • діти із сімей учасників АТО - 3 особи;
  • діти із сімей, які мають трьох і більше дітей-6 осіб;
  • діти з числа внутрішньо переміщених осіб-1 особа;
  • діти позбавленні батьківського піклування-1особа.

 

Медичне обслуговування

Медичне обслуговування дітей в дошкільному навчальному закладі здійснюється у відповідності до Закону України «Про дошкільну освіту», Порядку медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2002 р. № 826, наказу МОЗ України та МОН України «Про вдосконалення організації медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі» від 30.08.2005р. № 432/496.

Пріоритетними напрямками щодо медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі № 100 «Гармонія» визначено такі:

  • збереження і зміцнення здоров’я дітей;
  • забезпечення ефективного фізичного розвитку дітей;
  • формування у дітей свідомого ставлення до власного здоров’я і здоров’я оточуючих як до найвищої індивідуальної і суспільної цінності.

Медичні послуги для вихованців дошкільного закладу здійснюється сестрою медичною старшою Ганною Мазур , яка має вісімнадцятирічний досвід роботи.

У своїй роботі сестра медична старша:

  • керується чинним законодавством, нормативно-правовими актами органів охорони здоров’я, освіти та науки;
  • здійснює постійний контроль за станом здоров’я дітей, проведенням обов’язкових медичних оглядів дошкільників та працівників, профілактичних щеплень у порядку і в терміни, встановлені МОЗ України;
  • надає невідкладну медичну допомогу вихованцям у разі гострого захворювання або травми;
  • здійснює контроль за організацією та якістю харчування, дотриманням раціонального режиму навчально-виховної діяльності, санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму;
  • проводить санітарно-просвітницьку роботу серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють, та працівників дошкільного навчального закладу;
  • веде звітно-облікову медичну документацію в порядку, встановленому МОЗ України.

Для роботи сестри медичної старшої, організації медичного обслуговування дошкільників у дитячому садку створені всі необхідні умови. В закладі є медичний кабінет, який має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та працює відповідно до «Положення про медичний кабінет дошкільного навчального закладу» затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 30.08.2005 № 432/496 та нормативних вимог. Медичний кабінет закладу укомплектований всім необхідним обладнанням для роботи. Наявність медикаментів відповідає переліку надання першої медичної допомоги. Так в 2021-2022 н.р. було придбано медикаментів та дезінфікуючих засобів  на суму 500 грн.

У ДНЗ №100 «Гармонія» планомірно проводяться антропометричні вимірювання та оцінювання фізичного розвитку дітей.

В нашому закладі використовують такі форми лікувально-профілактичної та оздоровчої роботи:

  • формування правильної постави, профілактики плоскостопості;
  • використання рекуператорів-сучасної системи очищування повітря для забезпечення вологості повітря;
  • використання опромінювачів – рециркуляторів бактерицидних, які знижують рівень розповсюдження інфекційних захворювань та призначені для профілактичної санітарно-проти епідеміологічній обробці повітря у присутності дітей;
  • вживання дітьми продуктів: свіжих фруктів, соків,свіжої цибулі, часнику, узвару;
  • вживання оздоровчих синглетно-кисневих коктейлів.

Контроль за станом здоров’я дітей здійснюється трьома шляхами:

  1. Правильна організація ранкового прийому.
  2. Обхід медичною сестрою дитячого садка.
  3. Спостереження вихователів.

Медичний контроль за станом фізичного виховання в дошкільному навчальному закладі включає:

  1. Динамічне спостереження за станом здоров’я й фізичного розвитку дітей.
  2. Медичний контроль за організацією рухового режиму.

Протягом навчального року сестрою медичною старшою та вихователем-методистом на заняттях з фізичної культури проводились заміри моторної щільності та тренуючого ефекту. Результати замірів свідчать про те, що моторна щільність занять в усіх вікових групах коливається у межах норми. У кожній віковій групі,  наявний листок здоров’я вихованців, згідно з яким проводиться маркування меблів, здійснюється індивідуальний підхід під час фізкультурно-оздоровчої роботи.

Дозування фізичного навантаження на дитячий організм відбувалося відповідно фізкультурних груп які зазначені у цьому документі.

 За результатами  розподілу дітей на фізкультурні групи склав: основна група - 34 дитини – 40% , підготовча група – 50 дитини – 59%,  спеціальна група – 1 дітей – 1%. У закладі отримують освітні послуги 5 дітей з інвалідністю, що становить 6 %.

За результатами поглибленого огляду дітей сімейними лікарями при вступу до дитячого садка можна зробити висновок: 34 дитини (40%)  – здорові, 10 дітей (12% ) мають серцево-судинні захворювання, 2 дітей (2%) захворювання нервової системи, 1 дитина (1%) мають захворювання ендокринної системи, 37 дітей (44%) мають захворювання опорно – рухового апарату, в т.ч плоскостопості та вальгус гомілок, 1 дитини (1%) - інші захворювання. Також 18 вихованців закладу (20% ) окрім основного захворювання мають ще і супутнє захворювання-порушення мовлення.

Щомісячний аналіз захворюваності, який проводить сестра медична старша, свідчить про низький рівень захворюваності серед дітей.  Акцентуючи увагу на здійснення оздоровчо - загартовуючих процедур, повноцінне проведення прогулянок на свіжому повітрі,  дотримання режиму дня та рухового режиму колектив педагогів зміг досягти поставленої мети щодо зменшення захворюваності. Однак спостерігається, що  39% дітей,  які не постійно відвідують дошкільний заклад, проводять вдома:

  • за сімейними обставинами;
  • невідвідуванням у зв’язку з карантином на COVID;
  • відстороненням дітей від відвідування груп на період карантинів за поданням.

При проведенні моніторингових досліджень щодо стану здоров’я дошкільників у 2021/2022 році було проведено аналіз таких параметрів:

  • плановий контингент відвідуваності дошкільників-10978 ;
  • фактичне відвідування – 6002 (55%);
  • визначено процент захворюваності дошкільників-281(6%);
  • відсутні з інших причин -4695 (39%);

Питання стану здоров’я дітей, створення оптимальних умов для зниження захворюваності та оздоровлення дошкільнят постійно розглядалися  на нараді при директорі. У дошкільному закладі постійно проводиться роз`яснювальна робота серед вихованців та батьківською громадськістю щодо проведення профілактичних заходів по запобіганню захворюваності та ефективності вакцинації.

Інформація з приводу санітарно-просвітницької роботи висвітлюється на сайті закладу, куточках для батьків у вільному доступі та у групах «Viber».

Для безпечного перебування вихованців ДНЗ всі працівники закладу двічі на рік проходять обов'язковий медичний огляд згідно Порядку проведення медичних оглядів  працівників певних категорій, затвердженого наказом  Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007р. № 246 та наказу Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 30.08.2005 №432/496 «Про удосконалення організації медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі». Всі працівники закладу в умовах пандемії з приводу захворюваності на COVID-19  мають 100% вакцинацію.

Проходження медичного огляду працівниками ДНЗ

Відповідно до Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», згідно Порядку проведення медичних оглядів  працівників певних категорій, затвердженого наказом  Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007р. № 246 та наказу Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 30.08.2005 №432/496 «Про удосконалення організації медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі» – обов’язковим для усіх категорій працівників дошкільного закладу є проходження щорічних медичних оглядів.

Працівники дошкільного закладу двічі на рік, згідно графіку, проходять обов'язковий медичний огляд відповідно до наказу МОН України від 25.11.2011 № 1365 «Про посилення контролю щодо проходження обов'язкових медичних оглядів працівниками дошкільних навчальних  закладів». Відповідальність за своєчасне проходження медичних оглядів працівниками ДНЗ, згідно наказу, покладено на сестру медичну старшу  Мазур Г.Г., яка  тримає на контролі дане питання, веде облік проходження персоналом періодичних медичних оглядів.

  З запланованих двох періодичних обов'язкових медичних оглядів згідно графіку, відбувся лише один. Запланований  медичний огляд працівників у березні 2022 року не відбувся, у зв'язку з введенням воєнного стану. У разі повноцінного відновлення роботи дитячого закладу та за умови відміни воєнного стану працівниками закладу обов'язково буде пройдено медичний огляд.

5.2. Дотримання вимог охорони дитинства, техніки безпеки, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм

          В дошкільному навчальному закладі «Гармонія» забезпечено проведення первинного, позапланового  та періодичного та інших видів інструктажів з техніки безпеки. Відповідно до чинного законодавства. не допускається до роботи люди, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

          Систематично проводиться відповідна робота з вихованцями та працівниками  щодо дотримання правил особистої безпеки, протипожежної безпеки, дорожнього руху, та дотримання норм охорони праці.

          На виконання Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001р. № 2628-ІІІ (із змінами), відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України «Про основні заходи цивільного захисту на 2011 рік» від 21 березня 2011р. № 246, відповідно наказу «Про організацію та проведення Тижня безпеки дитини» від 30.04.2014 № 44 – «Про проведення «Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності дитини», з метою формування у дітей свідомого розуміння цінностей власного життя та здоров’я, в закладі було організовано та проведено наступні заходи:

- Місячник з безпеки дорожнього руху «Увага! Діти на дорозі!» (02.09.-29.09.2021р)

- Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності листопад (22.11.-27.11.2021р);

- Декада з пожежної безпеки жовтень (04.10.-12.10.2021р.). В план проведення було включено відпрацювання практичних дій під час пожежі: евакуація (12.10.2021)

  • Тиждень безпеки дорожнього руху (15.11. 2021- 19.11.2021; 17.01.-21.01.2022р)
  • В рамках проведення тижня з основ безпеки життєдіяльності пройшов єдиний день цивільного захисту, з метою поліпшення профілактичної роботи щодо правил поведінки в надзвичайних ситуаціях та відпрацювання порядку евакуації дітей і працівників з приміщення дошкільного навчального закладу на випадок пожежі, дій час незвичайних ситуацій. Під час тренінгу була створена в ДНЗ № 100 умовна небезпечна, пожежна ситуація. Умовна пожежа була створена у підвальному приміщені. Організація та підготовка до практичного тренінгу забезпечувала відповідний план евакуації, закріплення персоналу закладу за віковим групами, та визначений час тренування.
  • В ході тренінгу працівники неухильно дотримувались відповідного алгоритму дій щодо відпрацювання практичних навичок під час пожежі. Сестрою медичною старшою Мазур Г.Г. було проведено звірку фактично евакуйованих із списком присутніх. В наявності було представлено всю необхідну документацію відповідно переліку.
  • Діти усіх вікових груп отримали та закріпили достатньо знань, умінь і практичних навичок з безпеки життєдіяльності та на випадок екстремальної ситуації.
  • Зміст проведення «Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності» полягав в ефективній організації освітнього процесу, який дозволяв вихованцям  оволодіти основами знань про здоровий спосіб життя, формувати правила безпечної поведінки та дотримання їх у різних життєвих ситуаціях.

У зв'язку з виникненням ситуації, яка склалась у січні 2022 року щодо анонімних повідомлень про замінювання всіх закладів освіти, протягом тижня діти разом з працівниками евакуювались за безпечні межі території закладу, де їх забирали батьки. Відтак 28.01.2022 року на виконання наказу  було проведено практичне заняття-тренінг - евакуація під час виникнення надзвичайної ситуації з метою закріплення правил та алгоритму дій під час повідомлень про мінування в умовах виникнення надзвичайних ситуацій. Забезпечення відповідного алгоритму дій під час виникнення надзвичайної ситуації сприяло проведенню та відпрацюванню практичних дій працівниками та вихованцями на високому рівні.

У зв'язку з введенням воєнного стану заклад працює відповідно до відповідних нормативно-парвових документів: Закону України  від 24.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», Протоколу позачергового засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій м. Запоріжжя від 29.04.2022 №21; щодо умов роботи в умовах воєнного стану: Наказ  ЗМР ДОН  від 24.02.2022 № 01.01-2/429 «Щодо роботи ЗДО у межах воєнного стану»; наказ ЗМР ВК від 24.02.2022 №110 «Про вжиття додаткових заходів у м. Запоріжжі у зв'язку з введенням воєнного стану» Наказ  ЗМР ДОН  від 25.02.2022 № 63 «Про заходи безпеки та недопущення надзвичайних ситуацій у ЗДО в умовах воєнного стану».

Діяльність адміністрації спрямована на виховання в учасників освітньо – виховного процесу ДНЗ якостей свідомого і обов’язкового виконання правил і норм безпечної поведінки в повсякденній діяльності і в умовах надзвичайної ситуації; формування навиків безпечної поведінки у різних нестандартних ситуаціях, формування знань про правила самозбереження, дорожнього руху, з протипожежної безпеки.

В закладі дошкільної освіти створено систему контролю за виконанням вимог техніки безпеки та охорони праці.

Методичною службою постійно організовуються та проводяться Дні, Тижні, Місячники безпеки.

Адміністрація закладу вжила заходів щодо обмеження доступу сторонніх осіб до закладу. Впродовж дня дошкільний заклад закрито.

Педагогами закладу проводиться агітаційна робота через пропаганду здорового способу життя та виховання у дітей відповідального ставлення до збереження власного життя на заняттях, в бесідах, при організації сюжетно-рольових, дидактичних та рухливих ігор, а також через батьківські групи вайбер.

          В результаті цілеспрямованої діяльності адміністрації та педагогічного колективу закладу дошкільної освіти було проведено ряд заходів щодо  вдосконалення  роботи з даного питання.

          Повторні та позапланові інструктажі з охорони праці, з охорони життя і здоров’я дітей в ДНЗ, пожежної безпеки, надання першої медичної допомоги – все це в купі дає вагомий результат щодо організації безпеки життєдіяльності всіх здобувачів освіти та працівників ДНЗ .

Двічі на рік, до оздоровчого періоду та початку навчального року, проводиться випробування спортивного обладнання на території дошкільного закладу та групових приміщеннях. Комісією з охорони праці проводяться перевірки обладнання на відповідність вимогам безпеки та видаються акти.

Робота педагогічного колективу та всіх робітників ДНЗ щодо профілактики дитячого травматизму спрямована на формування у дошкільників певної життєвої позиції, елементарної життєвої компетентності. Ми вважаємо, що тільки систематична робота з дітьми щодо безпеки життєдіяльності може виробити в дитячій свідомості стереотипи безпеки в життєвому середовищі.

Впродовж 2021-2022 н.р. були проведені наступні форми роботи: щомісячно проводились тематичні заняття, бесіди, розваги, тренінги, виставка дитячих робіт щодо запобігання дитячого травматизму, заходи по ознайомленню дітей з правилами дорожнього руху.

Позитивний вплив на формування у дошкільників мотивації для оволодіння правилами безпечної поведінки мало використання інформаційно-комунікаційних технологій, а саме: мультимедійних презентацій, інтерактивних ігор тощо.

Значна увага приділялась відпрацюванню у дітей практичних навичок правил дорожнього руху на спортивному майданчику, який обладнано дорожніми знаками, пішохідною розміткою.

Для  працівників, які працюють з особливими та шкідливими умовами праці, в вересні 2021 року було проведено атестація робочих місць за умовами праці. Атестацію робочих місць проводила КП «ЗОЦОП» ЗОР, за робочою професією «машиніст з прання та ремонту спецодягу (білизни), з наданням відповідних висновків.

Протипожежна безпека у дошкільному навчальному закладі посідає важливе місце в організації всієї роботи з охорони праці.

В закладі призначена відповідальна особа за Протипожежну безпеку, яка організовує та контролює протипожежний режим.

Так, впродовж 2021-2022 н.р. в ДНЗ № 100 було виконано:

  • перезаряджене 9 вогнегасників;
  • оновлено знаки проти пожежної безпеки (пожежний щит);
  • оновлено знаки електричної напруги (ЩС-1-4);
  •  оновлено таблички з  відповідальними за пожежну безпеку в ігрових приміщеннях.

Приміщення ДНЗ № 100 забезпечено первинною системою оповіщення від пожеж – датчики диму 29 шт., які підтримуються елементами живлення та своєчасно замінюються для безперебійної роботи.

Будівля ДНЗ № 100 забезпечена блисковкозахистом.

З первинних засобів пожежогасіння в ДНЗ № 100 є: пожежний щит у повній комплектації, ящик з піском, вогнегасники 11 шт.

Річним планом ДНЗ сплановано: тижні з безпеки життєдіяльності (жовтень, квітень), тренінгові навчання – евакуація, контроль за станом протипожежного режиму та станом евакуаційних виходів.

Але, з тренінгових навчань з безпеки життєдіяльності, не були проведено квітневі навчання, з причини введення воєнного стану в Україні та призупинення освітнього процесу.

В закладі, на стінах коридору, завжди можливо спостерігати агітаційні плакати з охорони праці, Цивільного захисту населення та пожежної безпеки.

Протипожежна безпека на постійному контролі у адміністрації ДНЗ № 100 «Гармонія» та є невід’ємною частиною управлінського процесу.

Стан дитячого травматизму

Впродовж  2021-2022 н.р. не було зафіксовано випадків дитячого травматизму під час освітньо-виховного процесу та в побуті. Задля профілактики та попередження випадків дитячого травматизму педагогами закладу проводиться систематична робота з підвищення та опанування знаннями щодо дотримання правил особистої безпеки під час прогулянки, рухливих ігор, правил поводження на проїжджої частині тощо.

Стан травматизму серед працівників

Серед працівників закладу було зафіксовано один нещасний випадок невиробничого характеру, який підлягав розслідуванню відповідно положенню про Порядок розслідування нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою КМУ від 22.03.2001 № 270. Висновки комісії засвідчили, що працівник травмувався з причини особистої необережності.

Задля уникнення випадків травмування з працівниками проводяться відповідні профілактичні бесіди та цільові, позапланові інструктажі.

 

         6. Залучення педагогічної та батьківської громадськості закладу до управління його діяльністю; співпраця з громадськими організаціями

Адміністрацією та вихователями ДНЗ, ведеться постійна та планомірна робота по налагодженню співпраці з кожною сім’єю. Саме така співпраця орієнтована на пошук таких форм і методів роботи, які дозволяють урахувати актуальні потреби батьків, сприяють формуванню активної батьківської позиції, участі батьків у управлінні закладом. Заклад підтримує бажання батьків поповнювати знання, необхідні для виховання та оздоровлення дітей. Педагогічний колектив організовує для цього різні активні форми співпраці:

  • Батьківські збори;
  • Індивідуальні консультації різних спеціалістів;
  • Дистанційне навчання;
  • Батьківські конференції за допомогою програми ZOOM;
  •  Організація різних видів виставок: малюнки, поробки, пекарські вироби;
  • Залучення батьків до активної участі у проведенні різноманітних дитячих свят та розваг;
  • Залучення батьків до спільних трудових відносин, що сприяють покращенню території закладу;
  • Спільна співпраця по озелененню території ДНЗ.

Впродовж 2021-2022 н.р. було заплановано та проведено:

Загальні збори трудового колективу та батьків

3

Засідання батьківського комітету

3

Засідання Ради ДНЗ

3

Засідання Ради з харчування

щоквартально

 

7. Діяльність адміністрації з питань управління

У 2021-2022 н.р. продовжується розбудова системи внутрішньої системи якості освіти в ДНЗ.

В ДНЗ № 100 складено та затверджено Положення про систему внутрішньої системи якості освіти в ДНЗ № 100, яке містить чіткий алгоритм дій розробки стратегії. В закладі існує робоча група, яка розробляє стратегію розбудови системи для забезпечення функціонування всіх компонентів даної системи якості освіти.

Контроль.

Контроль є важливою функцією управління, який спрямований на інформування про стан об’єкта. В закладі забезпечена та розпочала функцію Внутрішня система забезпечення якості освіти.

На 2021-2022 н.р. закладом було розроблено програма контролю в ДНЗ

№ 100  щодо забезпечення внутрішньої системи якості освіти у 2021-2022 н.р., яка забезпечила охопити функціонування компонентів внутрішньої системи.

Найбільша увага була приділена напрямам освітньої діяльності ДНЗ:

  • Здобувачі дошкільної освіти. Забезпечення всебічного розвитку дитини дошкільного віку, набуття нею життєвого соціального досвіду.

Впродовж навчального року було забезпечено тематичного контролю:

  • - Вивчення стану організації роботи щодо створення умов формування КУН у дітей раннього та дошкільного віку;
  • Взаємоконтроль «Організація роботи вікових груп щодо формування ігрової компетентності дошкільників;
  • Організація роботи психолого – педагогічного супроводу. Забезпечення виконання ІПР дітей з ООП.
  • Медико-педагогічний контроль.

            З запланованих заходів щодо охоплення Внутрішньої системи забезпечення якості освіти, з 2021-2022 н.р. було виконано  - 73 %.

            Не відбувся комплексний «Вивчення стану організації життєдіяльності дітей старшого дошкільного віку, відповідно до Базового компоненту дошкільної освіти»

            Причиною, недостатнього забезпечення контролю є введення воєнного стану в Україні та призупинення освітнього процесу в закладі освіти з 24.02.2022.

Результати контролю за Внутрішньою системою забезпечення якості освіти  систематично розглядалися на нарадах при директорові, оцінювалися на педагогічних годинах. За результатами контролю було узагальнено: довідки, доповідні записки, картки аналізу.

Вихователем-методистом щоденно ведеться «Діловий щоденник аналізу освітньо- виховного процесу в закладі».

Впродовж року з вересня 2021 по лютий 2022 були проведені заплановані контролі: тематичний,  оглядовий, попереджувальний.

Робота з даного напрямку проведена на достатньому рівні.

8. Залучення батьківської громадськості навчального закладу

до співпраці; співпраця з громадськими організаціями

Родина і заклад дошкільної освіти – два суспільних інститути, які закладають фундамент майбутнього дитини. У них одна мета: виховати здорову, соціально адаптовану, всебічно розвинену людину з високим інтелектуальним, творчим та духовним потенціалом.

Тому ми впроваджуємо найрізноманітніші форми роботи з батьками.

Це: дні відкритих дверей, круглі столи, семінари, тренінги, робота з батьками дітей ООП по написанню ІПР, батьківські конференції, телефон довіри, бесіди, дискусії.

Акцентуючи увагу на роботу закладу в умовах карантину, та ускладненої епідеміологічної ситуації з причини розповсюдження корона вірусної хвороби на COVID-19, всі заплановані заходи відбувались в онлайн -режимі на дистанційній платформі ZOOM.

В усіх групах, на сьогоденні, утворені групи «вайбер» для батьків, де педагог має прямий зв'язок у спілкуванні та  вирішенні нагальних потреб.

Одна зі складових нашої роботи – це  сумісна праця з благоустрою території та партнерство в покращені матеріально-технічної бази закладу.

Завдяки плідній співпраці батьків та педагогів навесні 2021 року садочок прийняв участь у екологічному флешмобі «Дерева замість квітів». Територію закладу прикрашають висаджені кущі бузку, які доповнюють естетичний вигляд закладу.

Садочок – красивий та сучасний, звичайно, це постійна кропітка робота батьків та працівників закладу в його утриманні та модернізації.

Так за період з 01.06.2021 по 31.01.2022 на Благодійний фонд закладу було зараховано 56750 грн.  Отримані кошти допомогли адміністрації закладу у вирішенні багатьох питань.

Адміністративно – господарча робота ведеться планомірна та позапланово.

Для організації поточного ремонту групових та підвального приміщень була проведена закупівля фарбувальних матеріалів, шпаклівки, пензлів, шпателів  та додаткового обладнання для дрібного ремонту обладнання та приміщень: цвяхи, дюбеля, крючки. В продовж року було проведено  двічі заміна вхідного замку хвіртки. За витіканням терміну придатності придбані батарейки: в годинники та комп’ютерну техніку.

Для яскравого оздоровлення вихованців проведено фарбування,  вуличного ігрового та спортивного обладнання, вуличних доріжок, урн, лавок, спортивного майданчику, тіньових павільйонів.

Для озеленення території ДНЗ № 100 працівниками висаджено  весняні квіти, а саме : півони, ромашки, крокуси, гіацинти, флокси, тюльпани, іриси, гібіскуси , однорічні квіти. З кожним роком заклад стає красивішим, зеленішим та сучаснішім.

Для належного виконання протипожежного режиму було перезаряджене вогнегасники у кількості 9 од., та виконано замір опору ізоляції.

Проведено повірку лічильників води (основного та на полив) .

9. Дисциплінарна практика та аналіз звернень громадян з питань діяльності навчального закладу.

Моральне та матеріальне стимулювання працівників, організація їх відпочинку та оздоровлення.

З метою морального стимулювання, кращі педагоги та обслуговуючий персонал за успіхи в роботі, адміністрацією закладу дошкільної освіти протягом 2021-2022 н.р., згідно з існуючими законодавчими актами та відповідно колективному договору, про щорічну грошову винагороду та преміювання, одержували грошову винагороду та премії.

Між адміністрацією і трудовим колективом закладу складений Колективний договір, ухвалений на зборах трудового колективу . Цей договір є нормативним актом, на підставі якого здійснюється регулювання соціально – економічних, виробничих і трудових відносин. У 2021 році Колективний договір було переглянуто та узгоджено з профспілковим комітетом.

Щодо соціально – трудових пільг, гарантій, компенсацій адміністрація та орган профспілкової первинної організації забезпечують належні умови соціального захисту працівників.

Зобов’язання адміністрації, передбачені колективним договором, ретельно виконуються.

Між адміністрацією та профспілковим комітетом існує тісний зв’язок. Мною, як директором, постійно подаються подання на узгодження всіх штатних одиниць. Члени профспілкового комітету є членами тарифікаційної комісій, з організації техніки безпеки, пожежної безпеки, охорони праці.

Адміністрація та профспілка разом виступають за належний контроль у освітньо - вихованої роботі, оздоровчій та культурно – масовій роботі.

Впродовж 2022 року  працівниками ДНЗ було заплановано відпочинок на морському узбережжі Запорізької області, але з-за окупації та введення воєнного стану в Україні, відпочинок скасовано.

Проте мікроклімат в колективі залишається добрим та стабільним.

10. Реагування керівника на зауваження та пропозиції, викладені батьківським комітетом, радою, батьками, представниками інших органів громадського самоврядування.

Щотижня адміністрація ДНЗ проводить прийом громадян з особистих питань та з питань діяльності навчального закладу, розглядає пропозиції, зауваження, прохання викладені батьками, радою, батьківським комітетом тощо, інформую управління освіти про прийняті рішення.

Робота із зверненнями громадян у закладі (ясла-садок) № 100 «Гармонія» Запорізької міської ради Запорізької області протягом 2021-2022 навчального року здійснювалась відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян», положень Указу Президента України від 7 лютого 2008 року №109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», Інструкції з діловодства за зверненнями громадян та Класифікатора звернень громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року №858.

В ДНЗ «Гармонія» особистий прийом громадян здійснюються відповідно до графіка прийому громадян директором, затвердженим наказом «Про роботу зі зверненнями громадян та затвердження графіку прийому громадян в ДНЗ «Гармонія» на 2021-2022 н.р.»

Звернення громадян реєструються в журналі реєстрації звернень громадян, консультацій керівника.

За звітній період 2021-2022, в період  зафіксовано 38 звернення громадян, а саме:

  • З питань працевлаштування -9 осіб.
  • Батьки дітей з приводу переводу та влаштування дітей до ДНЗ – 18 осіб.
  • Відрахування дітей з ДНЗ – 6.
  • З питань благоустрою – 1.
  • З приводу надання довідок – 3.
  • Батьки дітей з особливими потребами – 1 особа.

Всі звернення були прийняти у письмовому виді та телефонних дзвінках

Відповіді на звернення громадян були обґрунтовані та надані своєчасно.

Звернення громадян здійснювалось як за графіком прийому громадян так і поза нього, бо в умовах карантину, вхід до закладу стороннім особам заборонений.

Всі звернення розглядаються вчасно відповідно до встановленого законодавством терміну.

Адміністрація закладу 1 раз в півріччя проводить узагальнення звернень громадян. Питання щодо звернень громадян розглядались на виробничій нараді          Роботу ДНЗ «Гармонія» щодо забезпечення своєчасного, кваліфікованого, повного розгляду звернень громадян вважаємо задовільною.

Серед працівників закладу проводиться робота по ознайомленню зі змінами в законодавстві , що регулює роботу зі зверненнями громадян.

Мною проводиться телефонний зв'язок «Телефон довіри» з громадськістю, в закладі існує «Скринька довіри» для отримання поштових повідомлень.

Р.S.

Не дивлячись на важкі часи нашої країни, введення воєнного стану в Україні та припинення освітнього процесу, перераховуючи досягнення колективу в успішній організації освітньо – вихованої роботі, інклюзивної освіти, зміцненні матеріально – технічної бази закладу, участь колективу в конкурсах, марафонах, конференціях, вебінарах, проектах, - можливо зробити висновок про кваліфіковану організацію роботи ДНЗ № 100, про успішнішу роботу педагогів, про достатній рівень сформованості умінь та навичок вихованців, про надання інклюзивних послуг – все це дає змогу впевнено затвердити що заклад дошкільної освіти № 100 «Гармонія» - є сучасним, європейським дитячим садком, який має власний імідж .

Дошкільний навчальний заклад (ясла -садок) № 100 «Гармонія» - це сучасний науково – освітній простір, лідер серед дошкілля Запоріжжя.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора